Ιταλία: Ο Ολυμπιονίκης και οι “αλεξιπτωτιστές” των μονοεδρικών

Ένας στους πέντε υποψηφίους στις εκλογές της 4ης Μαρτίου θέτει υποψηφιότητα σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι σχέσεις πολιτικού με την περιφέρειά του ανατρέπονται καθώς,  με βάση την καταγωγή, τον τόπο κατοικίας και την επαγγελματική και πολιτική του δραστηριότητα, προκύπτει πως από τους  1.392 υποψηφίους οι 227, ποσοστό 20%, μπορούν  να χαρακτηρισθούν «αλεξιπτωτιστές».

Η Ιταλία έχει χωρισθεί σε 232 εκλογικές περιφέρειες για το Κοινοβούλιο και σε 116 για τη Γερουσία. Συνολικά από τους τέσσερις μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς (Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά, Κίνημα 5 Αστέρων, Ελεύθεροι και Ίσοι)  οι 348 από τις 945 έδρες θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα εκλεγούν απ’ ευθείας από τους ψηφοφόρους στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Αυτό προβλέπεται τουλάχιστον από το νέο εκλογικό νόμο (Rosatellum): να αποκαταστήσει τις απ’ ευθείας σχέσεις του πολιτικού με την περιφέρειά του, πέρα από τα στενά περιθώρια της ψήφου στο κομματικό ψηφοδέλτιο.

Όπως αποδεικνύεται ωστόσο και από την υποψηφιότητα της υφυπουργού Μαρίας Έλενας Μπόσκι, εκλεκτής του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι, σε έξι(sic) μονοεδρικές, τα κόμματα ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο το πνεύμα του νόμου.

Στο μεταξύ, «ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, διαμήνυσε ότι αναμένει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι  επέλεξε τον ολυμπιονίκη πρώην κολυμβητή Ντομένικο Φιοραβάντι (χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ) ως υποψήφιο υπουργό Αθλητισμού.

«Πρόκειται για τον αθλητή που κέρδισε περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλον κολυμβητή» και εκείνος απάντησε θετικά», ανακοινώθηκε από το κόμμα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος