Ιταλία και Βρετανία υποπτεύονται τον Covid-19 για σπάνια φλεγμονώδη νόσο σε βρέφη και νήπια

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο να εμφανισθεί σοβαρή φλεγμονώδης νόσος σε βρέφη και νήπια, για την οποία μερικοί γιατροί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να συνδέεται με την Covid-19, ανακοίνωσε η  υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας. «Υπάρχουν μερικά παιδιά που πέθαναν και τα οποία δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας», επισήμaνε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ στο LBC Radio.

Ιταλοί και βρετανοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες ερευνούν ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στην πανδημία του κορονοϊού και κρούσματα της σοβαρής φλεγμονώδους νόσου Kawasaki σε βρέφη και νήπια που φθάνουν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και “πρησμένες” αρτηρίες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Είναι μια νέα ασθένεια για την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλείται από κορονοϊό και τον ιό της Covid-19, δεν είματε 100% σίγουροι επειδή μερικοί απ’ αυτούς που νόσησαν δεν διαγνώσθηκαν θετικοί, έτσι κάνουμε πολλή έρευνα τώρα, όμως είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε». «Είναι κάτι σπάνιο, αν και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά που νοσούν, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μικρός», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι “είναι μια ακόμη προειδοποίηση για το πόσο γρήγορα κινείται αυτός ο ιός και πόσο πρωτοφανής είναι η επίδρασή του”, ενώ επικαλούμενοι ειδικούς μίλησε για εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή στην πορεία του ιού.

Ο  επικεφαλής του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Stephen Powis, τόνισε από την πλευρά του ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί η σχέση της νόσου Kawasaki, που συναντάται πιο συχνά σε περιοχές της Ασίας, με τον κοροναϊό.

Στην Ιταλία, νοσοκομείο στη βόρεια πόλη του Μπέργκαμο αναφέρει περισσότερες από 20 περιπτώσεις σοβαρής αγγειακής φλεγμονής. Αριθμός  εξαπλάσιος αριθμός από αυτός που θα μπορούσε να είναι απολογισμός ολόκληρου χρόνου, δήλωσε ενδεικτικά ο παδίατρος- καρδιολόγος Matteo Ciuffreda, σημειώνοντας ότι συνάδελφοί του στην Μαδρίτη και τη Λισαβόνα ανέφεραν παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο Ιταλός γιατρός αναφέρει ότι η πρώτη ύποπτη περίπτωση νόσου Kawasaki ήταν ένα 9χρονο αγόρι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 21 Μαρτίου, στην κορύφωση της επιδημίας, με υψηλό πυρετό και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Το παιδί είχε διογκωμένη στεφανιαία αρτηρία, χαρακτηριστικό των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου Kawasaki. Αποδείχθηκε ωστόσο αρνητικό για τον κοροναϊό.

Η νόσος Kawasaki συνδέθηκε πριν από 16 χρόνια με έναν άλλο κορονοϊό, αν και δεν αποδείχθηκε ποτέ, επισημαίνει ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading στη Βρετανία. Εξήγησε όμως, ότι ο ιός NL63 χρησιμοποιεί τον ίδιο υποδοχέα με τον νέο κοροναϊό για να μολύνει ανθρώπους, αλλά όπως είπε, “δεν είναι ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα”.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν έχει ακόμη δει κάτι παρόμοιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από κορονοϊούς.

Ο Δρ Sean O’Leary, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Παιδικό Νοσοκομείο του Κολοράντο, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής AAP, δήλωσε ότι το νοσοκομείο του έχει δει αρκετές περιπτώσεις Kawasaki φέτος, αλλά κανένα στα περισσότερα από 30 παιδιά που εισήχθησαν για το COVID-19.

«Ακόμα κι αν σχετίζεται, είναι μια πολύ σπάνια επιπλοκή», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος