Ισραήλ: Ο Παλαιστίνιος πρώην διευθυντής της ΜΚΟ World Vision στη Γάζα καταδικάστηκε για υπεξαίρεση υπέρ της Χαμάς

Έπειτα από έξι χρόνια μυστικών δικαστικών διαδικασιών, ο Παλαιστίνιος πρώην διευθυντής της ΜΚΟ World Vision για την Γάζα, ο Μοχάμεντ Χάλαμπι, κρίθηκε σήμερα ένοχος από ισραηλινό δικαστήριο για υπεξαίρεση προς όφελος της Χαμάς, μια ετυμηγορία που αμέσως χαρακτηρίστηκε «πολιτική» απόφαση από τους δικηγόρους του.

Το εβραϊκό κράτος κατηγορεί τον Χάλαμπι ότι υπεξαίρεσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προς όφελος της Χαμάς, του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας. Ο Χάλαμπι είχε δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Μετά τη σύλληψή του τον Ιούνιο του 2016, η Αυστραλία, η οποία είχε χορηγήσει εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικά έργα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη World Vision (μια αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση), ανακοίνωσε τη διακοπή της χρηματοδότησής της για προγράμματα στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα και το άνοιγμα έρευνας. Η Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τίποτε που να υποδεικνύει υπεξαίρεση χρημάτων.

Μια άλλη έρευνα που ανατέθηκε από τη ΜΚΟ World Vision κατέληξε στο συμπέρασμα το 2017 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για υπεξαίρεση ή συμμετοχή στη Χαμάς.

Ωστόσο, μετά από χρόνια μυστικών δικαστικών διαδικασιών, με το Ισραήλ να επικαλείται ανησυχίες για την ασφάλεια, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μπερσεβά, στο νότιο Ισραήλ, έκρινε τον Χάλαμπι ένοχο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τη Χαμάς, για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και για «μετάδοση πληροφοριών στον εχθρό».

«Ο κατηγορούμενος διαδραμάτισε ενεργό και σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα της Χαμάς και βοήθησε τη Χαμάς για χρόνια με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω της μεταφοράς χρημάτων και υλικών που γνώριζε ότι θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών», αναφέρει η καταδικαστική απόφαση.

«Πολιτική» απόφαση;

Η απόφαση «δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα, είναι εντελώς πολιτική», κατήγγειλε ο Μάχερ Χάνα, δικηγόρος του Χάλαμπι, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση. Η δικαιοσύνη δεν ορίζει «από ποια έργα, από ποια συνεισφορά κυβέρνησης έφτασαν σε εκείνον αυτά τα ποσά και πώς τα μετέφερε στη Χαμάς», τόνισε ο δικηγόρος.

«Μέχρι σήμερα ο Μοχάμεντ μου κάνει την ίδια ερώτηση: είπαν οι δικαστές για τι ακριβώς με κατηγορούν;» πρόσθεσε στο δικαστήριο.

Η World Vision, γνωστή και με το γαλλικό της όνομα Vision Mondiale, είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» με αυτήν την ετυμηγορία, δήλωσε επίσης στο τέλος της ακρόασης η Σάρον Μάρσαλ, υπεύθυνη επικοινωνίας αυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

«Για εμάς, η δίκη αμαυρώθηκε από παρατυπίες και δεν υπήρχαν ουσιαστικά στοιχεία που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα» από τις ισραηλινές αρχές, είπε, τονίζοντας ότι η ΜΚΟ υποστήριξε την απόφαση του Μοχάμεντ Χάλαμπι να ασκήσει έφεση σε αυτήν την απόφαση.

«Η ετυμηγορία ενοχής Χάλαμπι καταδεικνύει την αποτυχία της δικαιοσύνης. Η κράτηση αυτού του ανθρώπου για έξι χρόνια βασισμένη σε στοιχεία που δεν αποκαλύφθηκαν σημαίνει παραβίαση της ιδέας μιας δίκαιης δίκης. Η συνέχιση της κράτησής του είναι βαθιά άδικη», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή του.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του χθες το βράδυ, ιδίως σχετικά με την «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων».

«Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διατυπώνει εκ νέου τις ανησυχίες της ότι τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης δεν έχουν τηρηθεί σε αυτή την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικά παρατεταμένης περιόδου κράτησης που μπορεί – να έχει ήδη καταστεί αυθαίρετη κράτηση του κ. Χάλαμπι», πρόσθεσε.

Η World Vision αποκαλείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς με περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους σε σχεδόν 100 χώρες και είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στις χορηγίες για την στήριξη των παιδιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος