Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία, γεγονός που αύξησε περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ξεκίνησε με τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είναι εβραϊκής καταγωγής.

Οι ισραηλινές αρχές επέκριναν χθες τον Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι ο ισχυρισμός του, όταν μίλησε για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, ήταν ένα «ασυγχώρητο» ψέμα που μείωσε τη φρίκη του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες πολλών δυτικών χωρών καταδίκασαν τα σχόλια του Λαβρόφ και ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Jair Lapid ήταν «αντιιστορικά» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Η Μόσχα επανέλαβε τον ισχυρισμό του Λαβρόφ ότι η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν εμπόδισε την Ουκρανία να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νεοναζί.

«Ο αντισημιτισμός στην Ουκρανία όχι μόνο δεν σταματά στην καθημερινή ζωή και την πολιτική, αλλά και καλλιεργείται», αναφέρει η δήλωση, αναφέρει το Tanjug.

Ο Λαβρόφ έκανε τον ισχυρισμό του στην ιταλική τηλεόραση την Κυριακή όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία είναι της άποψης ότι πρέπει να «αποναζιστικοποιεί» την Ουκρανία, όταν ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

Το Ισραήλ εξέφρασε υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, αλλά απέφυγε την άμεση κριτική στη Μόσχα και δεν επέβαλε επίσημες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, φροντίζοντας να μην διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, έναν ισχυρό μεσολαβητή στη γειτονική Συρία.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν γίνει πιο τεταμένες και ο Λάπιντ κατηγόρησε τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος