Η Ουκρανία αλλάζει σελίδα με την υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ – Λαβρόφ: ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία

Τριάντα χρόνια αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της και μετά από 120 μέρες αντίστασης στη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία αλλάζει σελίδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν μία ιστορική πολιτική απόφαση με πρωτοφανή ταχύτητα και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε διαδικτυακά στη Σύνοδο, για να τους ευχαριστήσει έναν προς έναν προσωπικά.

«Θα νικήσουμε τον εχθρό και θα ξεκουραστούμε. Ή μάλλον πρώτα θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία και μετά θα ξεκουραστούμε. Ή ακόμα καλύτερα, πρώτα θα νικήσουμε, θα ανοικοδομήσουμε, θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. και μετά θα ξεκουραστούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τα πανηγύρια δεν κόπασαν, ούτε στο άκουσμα των δυσάρεστων εξελίξεων από το μέτωπο του Ντονμπάς. Ύστερα, από ένα μήνα σφοδρών μαχών, οι Ρώσοι παίρνουν υπό τον έλεγχό τους το Σεβεροντονέτσκ και η Μόσχα θα μπορεί τώρα να καυχιέται ότι ελέγχει πλέον ολόκληρη την επαρχία του Λουγκάνσκ.

Από την πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου όπου ξεκίνησε το κίνημα υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας, οι νέοι ζητούν εκτός από πολιτική και στρατιωτική βοήθεια.

Η ρωσική κυβέρνηση υποβαθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις, μιλώντας για εσωτερικό ζήτημα της Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως προβαίνει σε ιστορικούς παραλληλισμούς με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, βλέποντας παντού εχθρούς.

«Ο Χίτλερ υπό τη σημαία του ένωσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η κατάσταση μοιάζει με σήμερα. Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ συγκροτούν μία προσωρινή συμμαχία για να πολεμήσουν τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύει νέα επίθεση εναντίον των ηγετών των δυτικών χωρών, παρομοιάζοντας τους με τη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα.

«Έλεγε στο λαό, εάν δεν έχει ψωμί, να φάει παντεσπάνι. Κάποιες δυτικές χώρες δείχνουν παρόμοιο κυνισμό, όταν αποσταθεροποιούν την παγκόσμια παραγωγή αγροτικών προϊόντων επιβάλλοντας κυρώσεις», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και όχι οι δυτικές κυρώσεις, θα προσθέσουν άλλα 40 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους στις τάξεις εκείνων που πλήττονται από τον λιμό, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν από το Βερολίνο.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος