Η Κομισιόν τροποποιεί την πρότασή της για εξοικονόμηση ενέργειας μετά τις αντιδράσεις

Την ώρα που στις Βρυξέλλες γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της Κομισιόν, μία νέα ανακοίνωση της Gazprom για μείωση της παροχής του φυσικού αερίου στο 20%, έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά. Ακόμη μία τουρμπίνα του αγωγού αποσύρεται την Τετάρτη για συντήρηση, ενώ ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ήδη υπάρχον ζήτημα με την παράδοση της πρώτης από τη Γερμανία στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο τονίζει πως η τουρμπίνα θα τοποθετηθεί αμέσως μόλις αποσταλεί και σχολιάζει πως δεν είναι στους στόχους της Ρωσίας η διακοπή παροχής φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία είναι ένας υπεύθυνος πάροχος φυσικού αερίου και ό,τι και να λένε η Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι ΗΠΑ, είναι και θα παραμείνει μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως ήδη στη Γερμανία υπάρχει ανησυχία, καθώς αν και υπήρχε προσωρινή άνοδος των αποθεματικών, ο στόχος να φτάσουν το 95% το Νοέμβριο δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, στην καλύτερη περίπτωση τα αποθεματικά θα φτάσουν το 80-85%.

Με φόντο το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, οι 27 Ευρωπαίοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι επεξεργάζονται δεύτερη τροποποιητική πρόταση για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά και το ύψος του 15% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, στόχος είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατών – μελών για εξαιρέσεις. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζει πάντως πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο και να υπάρξει αλληλεγγύη.

«Η κρίση του φυσικού αερίου θα επηρεάσει όλες τις χώρες μέλη με τη μία ή την άλλη μορφή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωσή τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η εξαίρεση της χώρας μας από την οριζόντια μείωση είναι και ο βασικός στόχος της Ελλάδας στο συμβούλιο της Τρίτης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά την δεξίωση αποκατάστασης της Δημοκρατίας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το συμβούλιο της Τρίτης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίλυση της κρίσης.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Ελληνική πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία

Από χθες είχαμε πληροφορίες για μία ακόμα κίνηση του πρωθυπουργού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.

Και πλέον, βρισκόμαστε εν αναμονή μίας ακόμα παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

«Τεστ αλληλεγγύης»

Για τεστ αλληλεγγύη κάνει λόγο Ευρωπαίος Αξιωματούχος τονίζοντας ότι εάν επηρεαστεί ένα κράτος μέλος επηρεάζονται όλοι και ότι δεν γίνονται όλα προς εξυπηρέτηση της Γερμανίας.

Στη νέα συμβιβαστική λύση, τη δεύτερη κατά σειρά αφού παρουσιάστηκε νέα μετά την χθεσινή, εναπόκειται στα κράτη μέλη και όχι στην Κομισιόν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ από τρία κράτη μέλη που πρότεινε η Επιτροπή, η νέα πρόταση σημειώνει ότι χρειάζονται πέντε κράτη μέλη.

Η μείωση της ζήτησης στο 15% φαίνεται ότι διατηρείται με τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες των κρατών μελών.

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η μείωση της ζήτησης του τελευταίου έτους και όχι της τελευταίας πενταετίας κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα και σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού να ληφθεί υπόψη η μείωση που έχει επιτύχει κάθε κράτος μέλος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Παράλληλα, γίνονται τροποποιήσεις που εξυπηρετούν χώρες με θέμα διασυνδεσιμότητας όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Τέλος, στο τραπέζι αύριο κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας τίθεται και το ζήτημα της αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου.

Πάντως, προς το παρόν όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, δεν υπάρχει σχέδιο Β και ο στόχος είναι ένας: η συμφωνία.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ψυχρολουσία στη Γερμανία

Η ανακοίνωση της Gazprom για μείωση στο μισό των μειωμένων ήδη στο 40% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 1 επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο είναι πολιτικό όπλο στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Ο πρώτος γύρος του πόκερ δεν τελείωσε και αρχίζει ο επόμενος.

Ξεκίνησε με την επισκευή της τουρμπίνας στον Καναδά. ‘Ηταν πρόφαση, διότι δεν τοποθετήθηκε αλλά παρόλα αυτά η Μόσχα επανήλθε στα προ συντήρησης επίπεδα, στο 40%.

Τώρα μειώνει τις ροές στο 20% της απόδοσης του αγωγού. «Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου», εξηγεί η γερμανική κυβέρνηση.

Η Gazprom μιλάει τώρα για ελλιπή πιστοποιητικά επισκευής, για να προλάβει ρήτρες αποζημιώσεων για αθέτηση συμβολαίων με πελάτες της, ο μεγαλύτερος είναι η Uniper στη Γερμανία.

Ο Πούτιν απειλεί ότι θα χρειαστούν και άλλες τουρμπίνες επισκευή. Και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο αγωγός έχει πέντε συνολικά τουρμπίνες αυτού του είδους.

Υπάρχει μέλλον ακόμη στην εργαλειοποίηση του Nord Stream 1. Ο Πούτιν δεν κρύβει ότι έτσι εκβιάζει για τον αγωγό Nord Stream 2, που κατασκευάστηκε μεν αλλά δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τα νέα δεδομένα, γίνεται ακόμη πιο απειλητική η διαπίστωση του Υπεύθυνου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, ότι με το 40% είναι ανέφικτος ο στόχος να γεμίσουν στο 90% οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου. Πόσο μάλλον τώρα που η ροή πέφτει στο 20%.

Η νέα εξέλιξη εντείνει και την πίεση για ευρωπαϊκή λύση, η Αυστρία που επίσης εξαρτάται από τις ροές του αγωγού, ευθυγραμμίζεται με το Βερολίνο.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος