Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το ουκρανικό Χολοντομόρ ως «γενοκτονία»

Array

Η Γερμανία πρόκειται να χαρακτηρίσει ως «γενοκτονία» τον λιμό εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930 υπό τον Ιωσήφ Στάλιν, υιοθετώντας τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Κίεβο, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που περιήλθε στην κατοχή του AFP την Παρασκευή.

Το κοινό ψήφισμα των βουλευτών του συνασπισμού της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία της Γερμανίας και των συντηρητικών της αντιπολίτευσης έχει επίσης ως στόχο να αποτελέσει μια «προειδοποίηση» προς τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια πιθανή κρίση πείνας αυτόν τον χειμώνα λόγω της εισβολής της Μόσχας.

Οι νομοθέτες σκοπεύουν να εγκρίνουν το ψήφισμα την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την ημέρα μνήμης της Ουκρανίας για το Χολοντομόρ, όπως είναι γνωστός ο λιμός, η οποία πέφτει το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου κάθε έτους.

Το Χολοντομόρ ανήκει «στον κατάλογο των απάνθρωπων εγκλημάτων των ολοκληρωτικών συστημάτων στα οποία εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές εξαλείφθηκαν» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, αναφέρεται στο σχέδιο κειμένου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία.

«Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ουκρανία, όχι μόνο στις περιοχές που παράγουν σιτηρά, επηρεάστηκαν από την πείνα και την καταστολή», μια ενορχηστρωμένη πολιτική που «ανταποκρίνεται στον ιστορικοπολιτικό ορισμό, από τη σύγχρονη οπτική γωνία, για τη γενοκτονία».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στήριξαν την Παρασκευή μέσω των εκπροσώπων τους την κοινοβουλευτική δήλωση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αποκάλεσε στο Twitter την κίνηση του Βερολίνου «ορόσημο». Η Μπέρμποκ πίστωσε αργότερα στον Κουλέμπα ότι παρότρυνε το Βερολίνο να περάσει το ψήφισμα.

Υποστήριξη από τον Πάπα

Το Χολοντομόρ του 1932-33 – στα ουκρανικά «θάνατος από πείνα» – θεωρείται από το Κίεβο ως μια σκόπιμη πράξη γενοκτονίας από το καθεστώς του Στάλιν με σκοπό την εξόντωση της αγροτιάς.

Η εκστρατεία αναγκαστικής «κολεκτιβοποίησης» του Στάλιν κατάσχεσε σιτηρά και άλλα τρόφιμα και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονήσουν.

Το γερμανικό ψήφισμα αναφέρει ότι μόνο εκείνο το χειμώνα πιστεύεται ότι πέθαναν έως και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τα 10 εκατομμύρια.

Το Χολοντομόρ αποτελεί εδώ και καιρό πηγή εχθρότητας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η Μόσχα απορρίπτει τον απολογισμό του Κιέβου, εντάσσοντας τα γεγονότα στο ευρύτερο πλαίσιο των λιμών που κατέστρεψαν περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε εξίσου αυτήν την εβδομάδα τον ιστορικό λιμό ως «γενοκτονία», καθώς εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα «δεινά του αγαπητού ουκρανικού λαού» εν όψει του σημερινού πολέμου.

«Προσευχόμαστε για τα θύματα αυτής της γενοκτονίας (στη δεκαετία του 1930) και για τόσους πολλούς Ουκρανούς – παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, μωρά – που σήμερα υποφέρουν το μαρτύριο της επιθετικότητας», δήλωσε την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι Ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν την ίδια ημέρα ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται «το Χολοντομόρ ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας».

Και η ιρλανδική γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη πρόταση για την αναγνώριση του Χολοντομόρ «ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού».

Το γερμανικό κείμενο σημειώνει ότι σοβιετικοί εκπρόσωποι είχαν αμφισβητήσει το Χολοντομόρ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι η σοβιετική ηγεσία υπό τον ηγέτη του κόμματος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στο πλαίσιο της πολιτικής της γκλάσνοστ, να παραδεχτεί ότι υπήρξε “λιμός” στην Ουκρανία», αναφέρεται.

«Τα αρχεία άνοιξαν και οι εκθέσεις δημοσιεύτηκαν».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος