Η Γερμανία ανοιχτή στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Μετά τη θετική έρευνα για ελάχιστη μετάδοση του κορονοϊού από εμβολιασθέντες, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή για συζήτηση και θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη διασύνδεσή του με ταξιδιωτικές διευκολύνσεις.

Η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ είναι «μία εξαιρετική είδηση», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ πριν από τη σημερινή βιντεο-διάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Είναι σαφές ότι η ΕΕ «σύντομα θα θέσει ξανά στην ατζέντα» το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, συμπλήρωσε ο Ροτ. Στόχος, σύμφωνα με τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, είναι «μία κοινή αντιμετώπιση, του τί σημαίνει το στάτους του εμβολιασμένου για τις μετακινήσεις στην ΕΕ».

Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οικονομία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πιέζουν για τη θέσπιση του πιστοποιητικού εμβολίου για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ερχόμενη τουριστική περίοδο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ήταν αντίθετοι με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό με το επιχείρημα ότι δεν είναι βέβαιο εάν ένας εμβολιασμένος μεταδίδει τον κορονοϊό, ενώ είναι ακόμη μικρό το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί για να θεσπιστούν «προνόμια» για τους εμβολιασθέντες.

Αδημοσίευτη μέχρι στιγμής έρευνα στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δείχνει ότι το εμβόλιο της BionTeh/Pfizer αποτρέπει κατά 90% τη μετάδοση του ιού. Η έρευνα στο Ισραήλ βασίζεται σε ένα δείγμα άνω του 1,7 εκ. εμβολιασθέντων.

Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Ροτ σημείωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να είναι σημαντικά όχι μόνον για τουριστικές χώρες, αλλά επίσης για τη Γερμανία. Τόνισε, όμως, ότι για τη θέσπιση διευκολύνσεων στις μετακινήσεις πολιτών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Η Κομισιόν της ΕΕ είχε υποδείξει στα μέσα Ιανουαρίου ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων στις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος