Επικυρώθηκε η αποχώρηση της Βρετανίας-Η “επόμενη μέρα” για τους Έλληνες φοιτητές (video)

Ένα μεγάλο αντίο είπε η Ε.Ε. στην Βρετανία, με την Ευρωβουλή να υπερψηφίζει την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έπεσε οριστικά η αυλαία στην εταιρική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και το πράσινο φως από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ένωσης, υπερψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

“Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης.

Από τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται “τρίτη χώρα”, αλλά οι πολίτες δεν θα δουν σημαντικές αλλαγές στα ταξίδια ή τις συναλλαγές τους με τη Βρετανία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική περίοδο, που προβλέπει τις διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα». Δηλαδή τη διαμόρφωση της μελλοντικής εταιρικής σχέσης.

Μια δύσκολη διαδικασία με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, αν δεν δοθεί παράταση, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να κλείσει και ο δύσκολος οικονομικός λογαριασμός, που επηρεάζει ιδιαιτέρως τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Με την έξοδό του από τη θεσμική οργάνωση της Ένωσης το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ούτε στα θεσμικά όργανα, ούτε στη διακυβέρνηση των λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ.

Αλλαγή συσχετισμών και στο Ευρωκοινοβούλιο

Η πιο άμεση αλλαγή στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συντελείται από μεθαύριο στην Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές μειώνονται από 751 σε 705. Οι 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου που απελευθερώνονται μετά το Brexit, θα είναι διαθέσιμες σε περίπτωση διεύρυνσης, ενώ 27 έδρες θα μοιραστούν μεταξύ 14 κρατών μελών, που έχει κριθεί ότι υποεκπροσωπούνται δημογραφικά.

Η Γαλλία, και η Ισπανία κερδίζουν από 5, Ιταλία και Ολλανδία από 3, η Ιρλανδία από 2 και μια έδρα, η Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Κροατία, Εσθονία.

Στις κερδισμένες πολιτικές ομάδες, συγκαταλέγονται, η εθνικιστική δεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όσο τους χαμένους: η ομάδα Renew Europe, οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές θα έχουν απώλειες.

Σημαντική θα είναι η αλλαγή και στις ψηφοφορίες της Ευρωβουλής, καθώς πλέον χρειάζονται 353 αντί 376 ψήφοι για την επίτευξη πλειοψηφίας.

Το Βρετανικό υπουργείο Παιδείας για τους Έλληνες φοιτητές

Το Brexit μας αφορά άμεσα, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο σπουδάζουν περίπου 10.000 Ελληνες φοιτητές. Τα σχετικά στοιχεία έδωσε αποκλειστικά στην ΕΡΤ το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού υπουργείου Παιδείας, τα δίδακτρα για τους ξένους φοιτητές δεν αλλάζουν, καθώς παραμένει το ίδιο καθεστώς στα Πανεπιστήμια.

Οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα εργασίας για δύο χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος, Ν. Καντάβελου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ