Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Αυτοψία του αντιπροσώπου της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για εγκλήματα πολέμου

Σε ένα μακρύ οδοιπορικό στις πληγωμένες από τους βομβαρδισμούς πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ίμον Γκίλμορ, έκανε αυτοψία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, βρέθηκε στα κατεστραμμένα τοπόσημα σε Ιρπίν και Μπούκα, προκειμένου να δει ο ίδιος πώς ο πόλεμος παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλήσει με τις αρχές για τα εγκλήματα του πολέμου. Ξεκαθαρίζοντας πως, εφόσον στοιχειοθετηθούν, η ένωση δεν θα διστάσει να ψάξει ακόμα και στα πιο υψηλά κλιμάκια.

«Όταν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου εννοούμε όχι μόνο για εκείνους που έκαναν την ίδια την πράξη στο πεδίο. Φυσικά είναι συνυπεύθυνοι. Αλλά μιλάμε επίσης και για εκείνους που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία -ενδεχομένως και πολύ ψηλά. Αλλά πρέπει να γίνουν έρευνες», δηλώνει ο κ. Γκίλμορ.

Ο ευρωπαίος εκπρόσωπος επισκέφτηκε το πολυκατάστημα Ζεράφ, που αποτέλεσε το μπλοκποστ στο Ιρπίν και δεν επέτρεψε στο ρωσικό στρατό να περάσει στο Κίεβο. Από τη γκρεμισμένη γέφυρα Ρομανόφ, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες ανακατασκευής, βρέθηκε στην εμβληματική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στη Μπούκα, εκεί όπου στις 12 Μαρτίου ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος με πτώματα αμάχων. Ο ιερέας του ναού μίλησε στην ΕΡΤ για εκείνες τις άγριες μέρες της εισβολής.

«Εδώ υπήρχαν μόνο πολίτες, δεν υπήρχαν στρατιώτες ούτε όπλα. Χωρίς να τα σκεφτούν αυτά οι Ρώσοι σκότωναν αθώους πολίτες δίπλα στην εκκλησία μας, ήμασταν αναγκασμένοι να θάψουμε ανθρώπους εδώ γιατί δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στα κοιμητήρια έξω από την πόλη. Δίπλα από την εκκλησία μας ήταν θαμμένα 116 άτομα -μεταξύ αυτών, 30 γυναίκες και δυο παιδιά», τονίζει ο Αντρέι.

Η εισαγγελία του Κιέβου κάνει λόγο για «περισσότερα από 15.000 εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» μέχρι σήμερα.

αποστολή Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος