Η επόμενη μέρα στη Γερμανία: Οι συμμαχίες, τα μηνύματα και το AfD (video)

Δεινή ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Πιθανότερος σχηματισμός, είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία της Τζαμάικα». Η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου. Αποχώρηση βόμβα από το AfD, με την αντιπρόεδρο να μην συμμετέχει στην Κ.Ο.

Δύσκολη προδιαγράφεται η επόμενη μέρα μετά και την είσοδο του ξενοφοβικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά το 1945.

Η νίκη -με άρωμα ήττα- της Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζεται από ορισμένους ακόμη και ως κενή. Η ίδια άλλωστε, λίγη ώρα μετά ο εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου»,  δήλωνε ότι «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Η επόμενη μέρα στη Γερμανία: Οι συμμαχίες, τα μηνύματα και το AfD (video)
Boris Roessler/dpa via AP

Η κατανομή των εδρών 

Αυτή είναι η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση:

CDU/CSU: 246 έδρες
FDP: 80 έδρες
Πράσινοι: 67 έδρες
Die Linke: 69 έδρες
SPD: 153 έδρες
AfD: 94 έδρες

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, απορρίπτοντας την συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας. Πιθανότερος κυβερνητικός σχηματισμός, είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία της Τζαμάικα», που περιλαμβάνει Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους και Πράσινους.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της Εναλλακτικής για την Γερμανία.

Με δεδομένες τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν δεν μένει παρά μόνο μία πλειοψηφική λύση: μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους.

Αυτός ο συνασπισμός, ο λεγόμενος «Τζαμάικα» δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα παρά μόνο σε κρατιδιακό επίπεδο: στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, και μόλις από την άνοιξη.

Τα δύο μικρότερα κόμματα διαφωνούν ανάμεσά τους σε πολλά—από τη μετανάστευση ως το ντίζελ και την κατάργηση του λιγνίτη. Διαφωνούν ταυτόχρονα σε πολλά με τους συντηρητικούς.

Η επόμενη μέρα στη Γερμανία: Οι συμμαχίες, τα μηνύματα και το AfD (video)
AP Photo/Gero Breloer, pool

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος to βράδυ της Κυριακής, στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων. Ο ίδιος, μιλώντας στους ψηφοφόρους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, περιέγραψε ως σκληρή και πικρή μέρα για τη σοσιαλδημοκρατία της χώρας, με το κόμμα του να σημειώνει ιστορικά χαμηλά, ποσοστά.

Αποχώρηση από το AfD

Την απόφασή της να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της.

Η επόμενη μέρα στη Γερμανία: Οι συμμαχίες, τα μηνύματα και το AfD (video)
AP Photo/Markus Schreiber

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ, η κυρία Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Το AfD του 2013 και ως το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης», τόνισε και εγκατέλειψε την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όπως έγινε ωστόσο γνωστό αμέσως μετά, η κυρία Πέτρι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της.

Ήδη χτες το βράδy η συμπρόεδρος της ΑfD είχε λάβει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή εκλογική επιτυχία.

Οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων

Για τις Βρυξέλλες η νίκη Μάρκελ ήταν κάτι αναμενόμενο χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται επί προσωπικού για την ήττα του Μάρτιν Σουλτς. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ήθελε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος