Η AstraZeneca ελπίζει για περισσότερες παραδόσεις το β΄ τρίμηνο του 2021

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Η AstraZeneca, η οποία έχει επικριθεί έντονα για καθυστερήσεις στην παράδοση στην ΕΕ, ελπίζει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Πασκάλ Σοριότ, που μίλησε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες παράδοσης εμβολίων της ΕΕ κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Δήλωσε απογοητευμένος από την πορεία παραγωγής του εμβολίου στην Ευρώπη και από την αλυσίδα τροφοδοσίας που έφερε λιγότερα αποτέλεσμα, ωστόσο η βρετανική-σουηδική ομάδα εργάζεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, όλο το εικοσιτετράωρο για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερες δόσεις, και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως έως το τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχουν παραδοθεί 40 εκ. δόσεις στην ΕΕ.

Ανακοίνωσε επιπλέον πως στόχος είναι να παραδοθούν τον επόμενο μήνα 100 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο, με αύξηση παραγωγής σε 200 εκατομμύρια δόσεις από τον Απρίλιο. Μάλιστα, η παραγωγή του εμβολίου σε εργοστάσιο που έχει λάβει την σχετική έγκριση από τον Π.Ο.Υ στην Ινδία θα μπορέσει να συμβάλει ώστε να διατεθούν το πρώτο εξάμηνο 2021 πάνω από 300 εκατομμύρια και στην πρωτοβουλία Covax.

Επανέλαβε πάντως την δέσμευση της εταιρίας για πρόσβαση σε τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων χωρίς κέρδος, τα οποία θα παραχθούν σε 12 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία στον πλανήτη.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε δεσμευτεί για παράδοση 180 εκ. δόσεων για την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου στην ΕΕ, αλλά αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, με αποτέλεσμα να αναμένονται και για αυτό το διάστημα λιγότερες από τις μισές δόσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος