Η «ανάγνωση» της κάλπης στη Γαλλία: Στο κυνήγι συμμαχιών ο Μακρόν – Το σενάριο η Λε Πεν να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τη Γαλλία σε ένα απόλυτο πολιτικό χάος. Τα αποτελέσματα, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο αποτελούν ουσιαστικά μια οδυνηρή ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν επετεύχθη.

«Λέγεται συχνά ότι η Γαλλία είναι μια διαιρεμένη και πολωμένη χώρα και αυτή η διαίρεση και η πόλωση πλέον μπήκε και στο Κοινοβούλιο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Μπρις Τεντουριέ.

Μπορεί το «Μαζί», να βγήκε πρώτο στις εκλογές, λαμβάνοντας 245 έδρες, έχασε όμως πάνω από 100. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν και η Αριστερή Συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων, έλαβαν 131 έδρες. Η μεγάλη νικήτρια είναι η Μαρίν Λε Πεν, που ουσιαστικά εντεκαπλασίασε τις έδρες της στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας 89. Η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικανών έλαβε 64 έδρες.

Στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου επικρατεί κατήφεια και προβληματισμός. Πολλοί υπουργοί του μάλιστα δεν επανεξελέγησαν.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να ακούσουμε τον κόσμο που μίλησε σε μια δημοκρατική διαδικασία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Πλέον τα σενάρια τον θέλουν είτε να προχωρά σε συμμαχίες ανά νομοσχέδιο, είτε να προσπαθήσει να πετύχει κάποιο συνασπισμό. Όμως ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί το έχουν αποκλείσει.

Η τρίτη επιλογή, είναι τον επόμενο χρόνο να γίνουν εκ νέου εκλογές.

Ήδη ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάνει λόγο για πρόταση μομφής προς την πρωθυπουργό τον Ιούλιο και παράλληλα ζητά από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στο Κοινοβούλιο.

Μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα έπαιξε η αποχή. ‘Εφτασε το 53,7%. Ο κόσμος αδιαφόρησε και προτίμησε τις παραλίες εν μέσω καύσωνα.

Στο Κοινοβούλιο πάντως, έφτασαν πολλοί νέοι βουλευτές. Από τα νέα πρόσωπα ξεχωρίζει η Ρασέλ Κεκέ, υποψήφια της Αριστεράς, δούλευε ως καθαρίστρια και είχε ηγηθεί απεργίας δυο ετών στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Συναντήσεις Μακρόν από την Τρίτη με επικεφαλής κομμάτων που θα σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ρήγματα στη Συμμαχία της Αριστεράς

Η πρόταση μομφής είναι μεγάλο ρίσκο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν γιατί προτείνει κάτι χωρίς να έχει συμβουλευτεί τους υπόλοιπους συμμάχους της Αριστεράς. Ήδη εμφανίζονται ρήγματα στη Συμμαχία, κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξει διαφωνία και «χωρίσουν», αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται η Μαρίν Λε Πεν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι να μιλήσει στον γαλλικό λαό, επισημαίνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαϊς Παπαϊωάννου, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, και μετά να πει τι θα κάνει με την κυβέρνηση καθώς τρεις υπουργοί πρέπει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση γιατί ηττήθηκαν στις εκλογές, άρα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός.

ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος