H Ουκρανή Tik Toker Βαλέρια Σάσενουκ καταγράφει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του πολέμου

Μια 20χρονη καλλιτέχνης του TikTok, η οποία έκανε viral βίντεο για τη ζωή σε ένα υπόγειο καταφύγιο βομβών στην Ουκρανία, έχει προσελκύσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακολούθους.Φορώντας ένα φούτερ με κουκούλα που γράφει “Future”, η Βαλέρια Σάσενουκ χαιρετάει στην κάμερα του Zoom. Έφτασε στο Μιλάνο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου την φιλοξενεί μια ιταλική οικογένεια. Μέχρι να φύγει από την Ουκρανία, κρυβόταν με τους γονείς της σε ένα υπόγειο στο Τσερνίχοφ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Η μητέρα μου μπήκε στο δωμάτιό μου στις 24 Φεβρουαρίου και μου είπε: “Βαλέρια! Μια βόμβα χτύπησε το Κίεβο και κατέστρεψε ένα κτίριο!”», λέει η Σάσενουκ. Εκείνη και οι γονείς της αντέδρασαν γρήγορα. Μάζεψαν τα πιο σημαντικά πράγματα και μετακόμισαν στο παλιό γραφείο του πατέρα της στο υπόγειο. Εκείνη την εποχή, διατηρούσε ένα εστιατόριο στο κτήριο και μόλις είχε ανακαινίσει το υπόγειο, εγκαθιστώντας ένα ντους και τουαλέτες. Η Σάσενουκ πέρασε 17 ημέρες εκεί. «Ήταν πολύ βαρετά», λέει η 20χρονη, προσθέτοντας ότι ήταν τυχερή που είχε Wi-Fi και smartphone.

Το TikTok και ο έξω κόσμος

Η Σάσενουκ είναι μια ψηφιακή ιθαγενής: μέλος της γενιάς Z που μεγάλωσε με το Instagram και το TikTok. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το παράθυρό της στον κόσμο. Αλλά μετά τα πράγματα άλλαξαν: ο κόσμος ήθελε να μάθει τι συνέβαινε στη χώρα της.

Εκείνη την εποχή, η φράση «πράγματα που απλά έχουν νόημα στο …» ήταν κυρίαρχη τάση στα κοινωνικά δίκτυα. Οι συμμετέχοντες έδειχναν ασυνήθιστα πράγματα στις πόλεις ή τα σπίτια τους που έβγαζαν νόημα μόνο στο τοπικό πλαίσιο. Η Σάσενουκ συμμετείχε δείχνοντας στους χρήστες την καθημερινή της ζωή στο καταφύγιο.

Χρησιμοποιώντας το οξύ πνεύμα της, έδειξε πράγματα που έβγαζαν νόημα μόνο σε ένα καταφύγιο: χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι θερμού αέρα για να στεγνώσει τα μαλλιά της, πώς έμοιαζε το πρωινό σε ένα υπόγειο και πώς παραδοσιακά πιάτα όπως το Syrniki – ένα είδος τηγανίτας που φτιάχνεται με τυρί cottage – θα μπορούσαν να ετοιμαστούν χωρίς φούρνο. Τα βίντεο της έτυχαν ενθουσιώδους ανταπόκρισης. Η 20χρονη έχει πλέον 1,1 εκατομμύρια ακολούθους και το πιο επιτυχημένο της βίντεο έχει κλικαριστεί πάνω από 48 εκατομμύρια φορές.

Το λεπτό μαύρο χιούμορ παίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα βίντεο της Βαλέρια- τα μιμίδια από τα ουκρανικά κανάλια έχουν γίνει δημοφιλή μετά τον πόλεμο.

«Μου αρέσει το μαύρο χιούμορ. Βοηθάει κάποιον να περάσει μέσα από παράλογες στιγμές», λέει η Σάσενουκ. «Το χιούμορ είναι μέρος της ουκρανικής κουλτούρας. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία πιστεύουν πραγματικά ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, ότι θα νικήσουμε. Θέλουν να παραμείνουν αισιόδοξοι – τίποτα άλλο δεν τους απομένει». Και, έτσι, η Σάσενουκ αστειεύεται ότι η ζωή σε ένα υπόγειο καταφύγιο έχει και τη θετική της πλευρά: Η έλλειψη αγελαδινού γάλακτος σημαίνει τώρα ότι χρησιμοποιεί το γάλα βρώμης ως υγιεινή εναλλακτική λύση.

Οι Ουκρανοί ανταποκρίθηκαν στην εισβολή με χιούμορ και σε μη ψηφιακά πλαίσια. Μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στέκονται στους δρόμους ορισμένων πόλεων και φέρουν μηνύματα σε ρωσική γραφή που μεταφράζονται ως «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, γ……υ».

Απόδραση από το καταφύγιο

Αφού πέρασε 17 ημέρες στο υπόγειο καταφύγιο και αφού οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εντείνουν τις επιθέσεις τους, η Σάσενουκ αποφάσισε να δραπετεύσει. Οι γονείς της παρέμειναν στο Τσερνίβ, ενώ εκείνη έφτασε στην Ιταλία μέσω Πολωνίας και Γερμανίας. Εδώ και μια εβδομάδα ζει με μια οικογένεια.

Η Σάσενουκ βρίσκεται σε επαφή με φίλους και συγγενείς στην πατρίδα της. Μιλάει με τους γονείς της κάθε μέρα, περισσότερο με τη μητέρα της και λιγότερο με τον πατέρα της. «Είναι τόσο νευρικός», λέει. «Δεν έχει τίποτα να κάνει όλη την ημέρα και μου φωνάζει στο τηλέφωνο, όχι επειδή θέλει να με μαλώσει, αλλά επειδή είναι στα όριά του. Τα χάνει».

Είναι επίσης σε επαφή με τον Anton, έναν φίλο της. Ήθελε κι αυτός να δραπετεύσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένας νόμος απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να φύγουν από την Ουκρανία. Ο Anton έχει εγγραφεί στο στρατό και είναι φρουρός σε μια στρατιωτική μονάδα, λέει η Shashenok.

Στα τέλη Μαρτίου, η Σάσενουκ έμαθε από τη μητέρα της ότι ο ξάδελφός της χτυπήθηκε από βόμβα και πέθανε από τα τραύματά του. «Τι κάνει η Ρωσία στη χώρα μου;» λέει η Σάσενουκ, η οποία μεγάλωσε μιλώντας ρωσικά. «Αναρωτιέμαι κάθε μέρα. Ο Πούτιν λέει ότι θέλει να μας προστατεύσει από την ουκρανική κυβέρνηση. Με συγχωρείτε, τι; Είχαμε μια τέλεια ζωή: Δεν θέλουμε να μας προστατεύει η Ρωσία».

Σχέδια για το μέλλον

Όπως όλοι οι Ουκρανοί, η Σάσενουκ ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. Θέλει να επιστρέψει. «Μου λείπει η χώρα μου», λέει. «Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα επιστρέψω».

Ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, η Shashenok βρίσκεται σε περιοδεία ανάγνωσης. Το βιβλίο της, “24. Februar: Und der Himmel war nicht mehr blau” (24 Φεβρουαρίου: Και ο ουρανός δεν ήταν πλέον μπλε), μόλις κυκλοφόρησε στα γερμανικά, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες και τις εμπειρίες της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αφιερώνω αυτό το βιβλίο στους Ρώσους, με την ελπίδα ότι θα καταλάβουν τι μας έκαναν», λέει η ίδια. Αλλά η ίδια δεν έχει πειστεί. Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν, ενώ άλλοι φοβούνται να μιλήσουν εναντίον τους.

Η ίδια όμως θέλει να συνεχίσει, και όχι μόνο στο TikTok και το Instagram: Η Σάσενουκ συνεργάζεται με οργανώσεις βοήθειας στο Τσερνίβ και θέλει να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητά της για να συγκεντρώσει χρήματα για την ανοικοδόμηση της πόλης της.

Πηγή: Deutche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος