Nord Stream 2: Γερμανική πρόταση προς αποτροπή αμερικανικών κυρώσεων;

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση «Deutsche Umwelthilfe» αποκάλυψε απόρρητη επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με την οποία προτείνει στην Ουάσιγκτον αγορά αμερικανικού αερίου προκειμένου να αποτραπούν οι αμερικανικές κυρώσεις για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream 2.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο, ο Σολτς προτείνει οικονομική στήριξη της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μέχρι το ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις κυρώσεις για την κατασκευή του Nord Stream 2.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπόσχεται στην επιστολή επενδύσεις για επέκταση των τερματικών LNG στη Bremerhafen. Υπόσχεται επίσης την υποστήριξη της Γερμανίας για την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων στην ανατολική Ευρώπη, για να μην χάσουν χώρες όπως Ουκρανία και Πολωνία το χαρακτήρα της χώρας-τράνζιτ για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Η πρόταση του Σολτς έγινε στις 7 Αυγούστου 2020 με προσωπική επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin. Αναφορά στην επιστολή είχε κάνει τον Σεπτέμβριο η εφημερίδα «Die Zeit». Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε μέχρι τώρα κάθε αναφορά στο περιεχόμενο της πρότασης, ακόμα και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της επιστολής.

Ο αγωγός Nord Stream 2 που παρακάμπτει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποπεράτωσής του, αλλά παραμένει αγκάθι στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον και υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Έντονη κριτική άσκησε η Ουκρανία σε πρόσφατες δηλώσεις Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που υποστήριξε την κατασκευή του αγωγού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος