Γερμανία: Επιστροφή στον άνθρακα και το πετρέλαιο – Η Gazprom δεν εγγυάται την επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Η ρωσική Gazprom ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού Nord-Stream-1. Επικαλείται ότι δεν έχει την γραπτή βεβαίωση παράδοσης της τουρμπίνας που επισκευάστηκε στον Καναδά.

Πρόφαση ή όχι, η Γερμανία πληρώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με την ενδεχόμενη οριστική διακοπή του Nord Stream 1, το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα επαναλειτουργήσουν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή πετρέλαιο. Αυτοί μπορούν να συνδεθούν ξανά από αύριο στο δίκτυο, μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Απριλίου.

Το γεγονός ότι την απόφαση αυτήν πήρε σήμερα η κυβέρνηση με συμφωνία των Πρασίνων, δείχνει το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή προέχει να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου για να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για το χειμώνα. Με τον άνθρακα και το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Ο άνθρακας και το πετρέλαιο που επιβαρύνουν το κλίμα επιστρέφουν. Τελευταία γραμμή άμυνας των Πρασίνων είναι η ατομική ενέργεια. Την απορρίπτουν Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση, πιέζουν για την παράταση λειτουργίας των τελευταίων τριών πυρηνικών εργοστασίων που πρόκειται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου. Ακόμα περισσότερο πιέζει η πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος