Φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου (video)

Το Λονδίνο απέτισε σήμερα, Δευτέρα, φόρο τιμής στους δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου από έναν επιτιθέμενο που είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόωρα, ένα επεισόδιο που έφερε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την ποινική δικαιοσύνη δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζακ Μέριτ, 25 ετών, και η Σάσκια Τζόουνς, 23 ετών, και οι δύο πρώην φοιτητές, που είχαν δραστηριοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα για την επανένταξη κρατουμένων, σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν ο Ουσμάν Καν επιτέθηκε με κουζινομάχαιρα εναντίον του ακροατηρίου που παρακολουθούσε ένα συνέδριο για το πρόγραμμα κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε πως η εκδήλωση γίνεται «σε ένα πνεύμα αψηφισιάς για να πούμε ότι το Λονδίνο δεν θα αφεθεί ποτέ να φοβηθεί ή να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία».

«Ο καλύτερος τρόπος για να ηττηθεί αυτό το μίσος δεν είναι να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου αλλά να επικεντρωθούμε στις αξίες που μας ενώνουν για να αντλήσουμε ελπίδα από τον ηρωισμό των απλών Λονδρέζων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που έσπευσαν στον κίνδυνο».

Η επίθεση της Παρασκευής έχει γίνει πολιτικό θέμα ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε αυστηρότερη στάση σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων αν το Συντηρητικό κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία, επικρίνοντας την κεντροαριστερή αντιπολίτευση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ότι είναι ήπια απέναντι στην τρομοκρατία.

Οι Εργατικοί υποστηρίζουν πως η αστυνόμευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες έπειτα από δέκα χρόνια ηγεσίας των Συντηρητικών κατέστησαν πιο δύσκολη την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού, και τον εντοπισμό πρώην κρατουμένων για την επανένταξή τους.

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος φορούσε ένα ψεύτικο γιλέκο εκρηκτικών, τέθηκε υπό έλεγχο από τους παρισταμένους κα καθηλώθηκε στο έδαφος. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη συνέχεια από τη βρετανική αστυνομία.

Ο Τζόνσον και ο Κόρμπιν ήταν και οι δύο παρόντες στην εκδήλωση στην Γκίλντχολ Γιαρντ, στην καρδιά του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθούν οι νεκροί, οι τραυματίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι απλοί άνθρωποι οι οποίοι επενέβησαν.

Ο επιτιθέμενος είχε καταδικαστεί το 2012 σε κάθειρξη οκτώ ετών κατ΄ελάχιστο για αδικήματα που περιελάμβαναν συνωμοσία για επίθεση με βόμβα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αφέθηκε ελεύθερος πριν από έναν χρόνο χωρίς να ερωτηθεί το συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό όρους για το αν συνιστούσε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, παρά την προειδοποίηση από τον δικαστή που του επέβαλε την ποινή ότι μια τέτοια αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνει.

«Αποδοκιμάζω απόλυτα το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας ήταν έξω στον δρόμο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα αποκρουστικό και θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Τζόνσον χθες, Κυριακή, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ