Φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης: Σήμερα η ήπειρός μας συναντά σκιές ενός παρελθόντος που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω

Έμφαση στην Ουκρανία δίνει με το μήνυμά της για την ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) η Πρόεδρος της Ευρωπαίϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα η ήπειρός μας συναντά σκιές ενός παρελθόντος που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει εδώ και καιρό πίσω. Ένας άγριος πόλεμος, μια παράλογη επιθετικότητα και κατεστραμμένες πόλεις.

Εκατομμύρια αθώοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ένας λαός που αγωνίζεται απεγνωσμένα να καθορίσει το μέλλον του. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η εισβολή του Κρεμλίνου μας υπενθυμίζει γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης.

Η μέρα που γεννήθηκε η ειρηνική, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη μας. Εβδομήντα δύο χρόνια αργότερα, η Ευρώπη είναι πιο δυνατή και πιο ενωμένη από ποτέ. Στεκόμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη των Ουκρανών φίλων μας.

Αναρρώνουμε από την κρίση του COVID. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU. Τεράστιες επενδύσεις εξασφαλίζουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην Ευρώπη κάθε μέρα.

Εργαζόμαστε σκληρά για να προστατεύσουμε το κλίμα και να κάνουμε την ήπειρό μας ανεξάρτητη από εισαγόμενες ορυκτές μορφές ενέργειας.

Η Ένωσή μας δημιουργεί κανόνες που θα διαμορφώσουν την ψηφιακή εποχή πέρα ​​από τα σύνορά μας.

Η Ευρώπη μπορούσε να πετύχει όλα αυτά τα πράγματα γιατί ήμασταν ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πεπεισμένη και αισιόδοξη ότι η Ένωσή μας μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι πολίτες της Ευρώπης δείχνουν τον δρόμο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι – σε όλες τις γωνιές της Ένωσής μας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα – έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους γείτονές τους που έχουν ανάγκη. Εκατομμύρια έχουν ανοίξει την πόρτα τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκατομμύρια άλλοι έχουν στείλει τρόφιμα και ρούχα ή έχουν κάνει μια δωρεά.

Περισσότερο από πριν, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό γεμίζει την καρδιά μου με περηφάνια.

Χρόνια πολλά Ευρώπη. Και καλή Ημέρα της Ευρώπης σε όλους σας!»

ανταπόκριση από Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος