Ερντογάν: Η στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την πολιτική μας αντίληψη

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει καθόλου με την δική μας πολιτική αντίληψή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Στο δείπνο της Κωνσταντινούπολης του πρότεινα (του Μητσοτάκη) για τα διμερή μας προβλήματα να τα λύνουμε σε διμερή επίπεδο και να μην αφήνουμε να επέμβουν οι τρίτοι. Αλλά 2-3 εβδομάδες αργότερα στην ομιλία του στο συνέδριο στην Αμερική, δυστυχώς, αντέστρεψε εντελώς τη συμφωνία μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Και από την άλλη κάνουν ειδικές επισκέψεις στα νησιά, στις βραχονησίδες και κάνουν προσπάθειες να τα εξοπλίσουν. Σύμφωνα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού, αυτά τα νησιά δεν μπορείτε να τα εξοπλίσετε. Αυτό κάνει η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά πως «όταν τους ρωτάμε για ποιο λόγο στήνονται οι αμερικανικές βάσεις μάς απαντούν ότι είναι εναντία στη Ρωσία».

«Ο λαός μου αυτά δεν τα τρώει. Πώς και γιατί θέλουν τις βάσεις; Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ειρήνης, γιατί γίνονται τέτοια βήματα;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι εννοούσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφερόταν στη «μη ένταση» και στη «σταθερότητα στο Αιγαίο», ο κ. Ερντογάν είπε ότι όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν προκαλεί εντάσεις, τόσο η Τουρκία δεν θέλει πρόκληση εντάσεων, προσπαθώντας να αποδώσει στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο.

Δήλωσε ότι έχουν υπάρξει 147 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, η τουρκική αεροπορία αντιδρά και γι’ αυτό δημιουργούνται οι εντάσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα των F-16 ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχει στήριξη από τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει για να περάσει η συμφωνία από το Κογκρέσο, όμως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί, είναι και οι Ρεπουμπλικανοί που αντιδρούν.

Τέλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία λέγοντας πως αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε η συμφωνία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να πάει στο Κοινοβούλιο για να εγκριθεί. Υπενθύμισε δε μάλιστα ότι η «Μακεδονία», όπως είπε, έκανε 20 χρόνια για να ενταχθεί και «αυτό, ας το έχουν υπόψη τους οι Σουηδοί και Φινλανδοί».

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος