Επίτροπος Γκάμπριελ: Το πρόγραμμα «CulturEU» δίνει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η προστασία όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, έχει μεγάλη σημασία τονίζει σε απάντηση της σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου σχετικά με την Προστασία σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και διατηρητέων της Ελλάδας η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ κα. Γκάμπριελ. Σημειώνει ότι το άρθρο 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζει ότι η αρμοδιότητα της Ένωσης στον τομέα του πολιτισμού συνίσταται στην ανάληψη δράσεων για την υποστήριξη, τον συντονισμό ή τη συμπλήρωση της δράσης των κρατών μελών και εφόσον απαιτείται, στην υποστήριξη και συμπλήρωση της δράσης τους, μεταξύ άλλων, στον τομέα της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την πολιτιστική συνεργασία μέσω του προγράμματός της «Δημιουργική Ευρώπη». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτεί έργα στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις εταίροι από τρεις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι επιλέγονται μέσω ανοικτών και διαφανών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, διατέθηκαν 225 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την περίοδο 2021-2027.

Ο πρόσφατος οδηγός χρηματοδότησης «CulturEU» παρουσιάζει περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης για την πολιτιστική κληρονομιά, σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ. Αυτό το διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 75 πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, οι οποίες είναι διαθέσιμες κατά την περίοδο 2021-2027.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος