Επίσημη πρώτη της Λιζ Τρας με προκλήσεις σε οικονομία, ενέργεια και σύστημα υγείας

Array

Στην πρώτη της επίσημη ομιλία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου η Λιζ Τρας υπόσχεται ανασυγκρότηση της χώρας με έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες: την οικονομική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και καλές δουλειές σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη σε όλη τη χώρα. Πρέπει να μειώσουμε το οικονομικό βάρος των οικογενειών καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν στη ζωή. Γνωρίζω ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, βεβαίως δεν θα είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε η Τρας.

Η αλλαγή φρουράς είχε γίνει λίγο νωρίτερα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας όπου επισκέφτηκαν τη Βασίλισσα Ελισάβετ πρώτα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κι εν συνεχεία η Λιζ Τρας.

Αποχωρώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποχαιρέτισε ευδιάθετος φίλους και συνεργάτες και στις τελευταίες του πρωθυπουργικές δηλώσεις υποσχέθηκε να στηρίξει τη διάδοχό του και τη νέα κυβέρνηση.

«Θα προσφέρω σ’ αυτήν την κυβέρνηση την πιο ένθερμή μου υποστήριξη. Είναι ώρα για όλους μας να στηρίξουμε τη Λιζ Τρας, την ομάδα και το πρόγραμμά της και να το φέρουμε εις πέρας για το λαό αυτή της χώρας», είπε ο Τζόνσον.

Γεγονός είναι ότι η Λιζ Τρας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις: μια οικονομία σε κρίση, με τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά, το κόστος της ενέργειας στα ύψη και την Τράπεζα της Αγγλίας να προειδοποιεί για επικείμενη ύφεση ενώ τα εργατικά συνδικάτα έχουν ήδη ξεκινήσει απεργίες.

H ίδια δηλώνει ότι θα αναλάβει δράση για τους λογαριασμούς ρεύματος μέσα στην εβδομάδα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιβολή πλαφόν.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πρώτο μέλημα η συγκρότηση κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα

Η Λιζ Τρας επέμεινε στις προεκλογικές ανακοινώσεις της για μείωση της φορολογίας αλλά πρόσθεσε και την έκτακτη βοήθεια για τους λογαριασμούς ενέργειας κάτι που περιμένουν όλοι και αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη. Αυτό που συζητείται εδώ είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό καθώς το συνολικός ποσό χρέους της Βρετανίας άνω των 2 τρισ. ​​λιρών αυξάνεται σταθερά από τα διαδοχικά ετήσια ελλείμματα, αφήνοντας το κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

Επιπλέον η υπόσχεση της να ομαλοποιήσει το ασθενές σύστημα υγείας που βλέπει λίστες αναμονής για θεραπείες που πλησιάζουν τα 7 εκατομμύρια πολίτες, είναι θέμα που εξοργίζει τους πολίτες και πιο συγκεκριμένα τους ψηφοφόρους των Τόρις.

Πρώτο μέλημα της Λιζ Τρας είναι αυτή τη στιγμή η συγκρότηση κυβέρνησης. Ήδη ένας-ένας οι υπουργοί αναρτούν ευχαριστίες και υποχώρηση στα πίσω έδρανα.

Η Τιρίζ Κόφεϊ είναι η πρώτη που πέρασε την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. Η υπουργός Εργασίας, η οποία βοήθησε στη προεκλογική εκστρατεία της κυρίας Τρας, αναμένεται να διοριστεί ως υπουργός Υγείας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος