Επί τάπητος η μετάλλαξη Δέλτα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Μέρκελ και Μακρόν ζητούν συντονισμένη δράση

Η πανδημία, κυρίως το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα, συζητήθηκε στο γεύμα που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Το ζήτημα του κορονοϊού, του εμβολιασμού και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες.

Την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όμως πρόσθεσε: «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα» που έρχεται και στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τους μη εμβολιασμένους ή όσους έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, καθώς και για την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Ανησυχία για την παραλλαγή «Δέλτα» του βασικού στελέχους του κορονοϊού εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε έμφαση στην ανάγκη «πιο συντονισμένης» αντιμετώπισης από την πλευρά της ΕΕ.

«Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή “Δέλτα” και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι είχε εκφράσει τη δυσκολία του να καταλάβει την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου παρουσία 60.000 φιλάθλων. Κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου εναντίον της Αγγλίας, την προσεχή Τρίτη.

Την πλήρη κατάργηση της καραντίνας για τους κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19, ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν πιο ομοιόμορφοι κανόνες σχετικά με το πότε κάποιος θεωρείται εμβολιασμένος και πως «θα ήταν καλό αν όλοι ήταν λίγο πιο γενναιόδωροι», αλλά είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα επιτευχθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος