Ένοχος κρίθηκε ο τζιχαντιστής του ΙΚ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015

Το μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους που τρομοκράτησε το Παρίσι με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών κρίθηκε ένοχο για την πραγματοποίηση μιας από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης στη Γαλλία. Καταδικάστηκε σε αμετάβλητη ισόβια κάθειρξη, κάτι που στο παρελθόν έχει συμβεί μόνο τέσσερις φορές και ποτέ για πράξεις τρομοκρατίας.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ένας από τους 19 τρομοκράτες του ΙΚ που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στις συντονισμένες επιθέσεις σε όλο το Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Ο 32χρονος βρίσκεται στη φυλακή από τη σύλληψή του στο Βέλγιο το 2016.

Οι υπόλοιποι βοήθησαν στη σχεδίαση των επιθέσεων – τα εγκλήματά τους κυμαίνονται από το να προμηθεύουν τους δράστες με όπλα και αυτοκίνητα έως το να σχεδιάζουν να συμμετάσχουν οι ίδιοι στη σφαγή.

Όλοι οι κατηγορούμενοι εκτός από έναν κρίθηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες.

Η καταδίκη σηματοδότησε το τέλος της μεγαλύτερης ποινικής δίκης στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας, η οποία διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Παλάτι της Δικαιοσύνης στο Παρίσι με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 εναγόντων και περισσότερων από 300 δικηγόρων.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις και είχε προτρέψει τους οπαδούς του να επιτεθούν στη Γαλλία λόγω της συμμετοχής της στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι δράστες πυροδότησαν βόμβες έξω από το γήπεδο Stade de France, το οποίο φιλοξενούσε διεθνές φιλικό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την αίθουσα συναυλιών Bataclan, όπου έπαιζε το αμερικανικό συγκρότημα Eagles of Death Metal, και άνοιξαν πυρ εναντίον θαμώνων σε εστιατόρια σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι ετυμηγορίες της Τετάρτης ολοκληρώνουν μια δίκη 10 μηνών για την οποία δημιουργήθηκε ειδικό δικαστήριο για να δικάσει 14 από τους άνδρες αυτοπροσώπως και άλλους έξι ερήμην, οι οποίοι θεωρούνται είτε νεκροί είτε αγνοούμενοι ενώ πολεμούσαν για το ΙΚ στη Συρία.

Ο αδελφός του Σαλάχ, ο Μπραχίμ, συμμετείχε επίσης στις επιθέσεις, αλλά ανατινάχθηκε τη νύχτα αφού σκότωσε νεαρούς Παριζιάνους που έπιναν και έτρωγαν σε καφετέριες.

«Άλλαξα γνώμη»

Κατά την έναρξη της δίκης τον Νοέμβριο του 2021, ο Αμπντεσλάμ δήλωσε προκλητικά το επάγγελμά του ως «μαχητής του Ισλαμικού Κράτους». Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η δίκη έκλεινε, ζήτησε συγχώρεση και ισχυρίστηκε ότι πέταξε σκόπιμα το γιλέκο αυτοκτονίας του για να μην πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι.

«Μπαίνω στην καφετέρια, παραγγέλνω ένα ποτό, κοιτάζω τους ανθρώπους γύρω μου και λέω στον εαυτό μου “όχι, δεν πρόκειται να το κάνω”», είπε στο δικαστήριο. «Άλλαξα γνώμη από ανθρωπιά, όχι από φόβο».

Τη Δευτέρα, καθώς ολοκληρώθηκε η δίκη, προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν δολοφόνος.

Ωστόσο, η γαλλική αστυνομία και οι δικηγόροι της κατηγορούσας αρχής δήλωσαν ότι η ζώνη αυτοκτονίας του βρέθηκε ελαττωματική και αυτό παρέχει έναν πιο πιθανό λόγο για τον οποίο δεν την πυροδότησε.

Ο Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος, μεγαλωμένος στο Βέλγιο και με μαροκινές ρίζες, διέφευγε για τέσσερις μήνες, αλλά τελικά βρέθηκε να κρύβεται στη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του.

Πηγή: news.sky.com, liberation.fr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος