Εμβόλια, αλλαγή στις ΗΠΑ, δίκαιο τηλεργασίας, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ανταπόκριση, Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Τα εμβόλια κατά της πανδημίας, η κατάσταση στις ΗΠΑ, η ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Πορτογαλία, το δικαίωμα αποσύνδεσης και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της κρίσης στην απασχόληση αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα της πρώτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο για το 2021.

Σήμερα Δευτέρα το απόγευμα θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και των διαδικασιών παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών και θα ακολουθήσουν, ή έκθεση σχετικά με την επίτευξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής παρακαταθήκης για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση σχετικά με τα μέτρα προώθησης της αποκατάστασης των αποθεμάτων ψαριών και η άσκηση των δικαιωμάτων της Ένωσης για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων

Αύριο Τρίτη, οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί θα επαναλάβουν την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων, την έγκριση, τη διαθεσιμότητα και την ανάπτυξη των εμβολίων. Αναμένεται επίσης να ζητήσουν πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με το παρόν καθεστώς της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια για το COVID-19, που ξεκίνησε από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2020.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και οι ταραχές και επιδρομές στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών από ορισμένους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Ντόναλτ Ντράμπ και την προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων όπως και την αποτροπή της επικύρωσης της νίκης του νέου εκλεγμένου Προέδρου.

Την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν το πρόγραμμα της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, το οποίο πρόκειται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κοινωνικής διάστασης της πανδημίας COVID-19, επιτυγχάνοντας μια χωρίς αποκλεισμούς κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ θα επικεντρωθούν και στην ώθηση που πρέπει να δοθεί στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στην ημερήσια διάταξη της Τετάρτης βρίσκεται επίσης και το πολύ σημαντικό θέμα του δικαιώματος στην αποσύνδεση, στο οποίο αποδίδεται πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επιβαλλόμενης και εξαιτίας της πανδημίας, τηλεργασία.

Η Ολομέλεια αναμένεται να απαιτήσει ένα νέο δίκαιο, που θα παρέχει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες από τους εργοδότες. Το δικαίωμα αποσύνδεσης όπως τονίστηκε ήδη στις επιτροπές του ΕΚ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που επιτρέπει στους εργαζόμενους να αποφεύγουν να ασχολούνται με εργασίες και τηλεφωνικές κλήσεις, email και άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα εκτός των ωρών εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των αργιών και άλλων μορφών άδειας.

Όμως και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της κρίσης στην απασχόληση αποτελεί ζητούμενο στην πρώτη ολομέλεια του έτους. Οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας. Οι ίδιοι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν καλύτερα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατά την περίοδο της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές θα προτείνουν στην συνεδρίαση μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδίως κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση και την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Ένα από τα σημαντικά θέματα της Ολομέλειας θα αποτελέσει και η συζήτηση για την Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικούς και δημόσιους τομείς. Αναμένεται να επιμείνουν στον σεβασμό των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο στη χρήση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και να προειδοποιήσουν για απειλές στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία που προκύπτουν από τη χρήση της στη μαζική παρακολούθηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος