Εμ. Μακρόν: Υπάρχουν πρωτοβουλίες για το “υγειονομικό διαβατήριο”, δεν είναι όμως για αύριο αλλά για το καλοκαίρι

«Υπάρχουν πρωτοβουλίες αλλά στο στάδιο που βρισκόμαστε, είμαστε Φεβρουάριο, είμαστε όλοι υπό πίεση του ιού και των στελεχών του, πολύ επιθετικών στις χώρες μας. Η μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εντάσεις που μπορεί να υπήρξαν πέρυσι μεταξύ χωρών, και πιστεύω ότι καταφέρνουμε πλέον να συντονιζόμαστε, η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα προβλέπουμε. Αυτά τα πιστοποιητικά δεν είναι για αύριο αλλά για το καλοκαίρι», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την 1η μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το ευρωπαϊκό υγειονομικό διαβατήριο.Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο του καναλιού TF1, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη “να παρακολουθούμε τι κάνει ο ένας κι ο άλλος, να εμπνευστούμε από τα πιο καινοτόμα παραδείγματα, αλλά [είναι απαραίτητο] να προσδιορίσουμε ευρωπαϊκά κριτήρια”.

“Γιατί υπάρχει ελευθερία συνόρων, κανένας από εμάς δε θα επιτρέψει μια χώρα με λιγότερες απαιτήσεις να ρισκάρει φέρνοντας από την άλλη άκρη του κόσμου τουρίστες για να γεμίσει τα ξενοδοχεία της”, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «θα έχουμε ένα ελάχιστο κριτήριο για τους ανθρώπους που θα έρθουν εκτός Ευρώπης για να προστατευτούμε επειδή έχουμε ζητήσει προσπάθειες από τους πληθυσμούς μας για μήνες».

Ο κ. Μακρόν αναγνώρισε ότι «υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό και θέλουν πολύ να δρομολογήσουν οργανωτικές λύσεις που θα επιτρέψουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές όταν όλα θα είναι καλύτερα και με ασφάλεια, για να δώσουν ορατότητα σε αυτόν τον οικονομικό τομέα».

«Είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Το σέβομαι. Όμως πρέπει να γίνει μέσα σε επικυρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαφορετικά θα αναπαράγουμε όλοι τις ίδιες δυσκολίες. Γι’αυτό πρέπει να συντονιστούμε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το αν η Γαλλία θα επιβάλλει αντίποινα ή καραντίνα σε αυτούς που έρχονται από Ελλάδα στην περίπτωση που η Ελλάδα υιοθετήσει το υγειονομικό διαβατήριο, ο κ. Μακρόν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’αυτό», καθώς «καμία χώρα δεν έχει εμβολιαστική στρατηγική που επιτρέπει τέτοιο πράγμα.

«Καμία δεν θα έχει ολοκληρώσει για το καλοκαίρι. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ήθελα να μπούμε σε μια λογική αντιποίνων και επιστημονικής φαντασίας».

Θα δουλέψουμε μαζί και θα βρούμε μια τεχνική λύση, κατέληξε.

ανταπόκριση από Γαλλία Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος