Ελβετική Υπηρεσία Πληροφοριών: Η Γενεύη έχει γίνει κέντρο ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου – Κυκλοφορούν δεκάδες πράκτορες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας, σε έκθεση της ισχυρίζεται ότι η Γενεύη έχει γίνει συντονιστικό κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των Ρώσων μυστικών πρακτόρων μετριέται σε τουλάχιστον δεκάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι αφού διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αποκαλύπτουν και να απελαύνουν Ρώσους κατασκόπους, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν προφανώς να τους μεταφέρουν στην Ελβετία, μια ουδέτερη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία συμμετέχει στις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασσίς είχε δηλώσει τότε ότι η Ελβετία δεν παύει να είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά έχει καθήκον να δείξει ποιες αξίες υποστηρίζει και ποια πολιτικά όρια θεωρεί απαραίτητα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κρίστιαν Ντούσετ, ο οποίος την δεκαετία του 2000 είχε εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα και αργότερα ως διπλωματικός σύμβουλος του Ελβετού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, ότι «η Γενεύη παραμένει το κέντρο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες πράκτορες δραστηριοποιούνται εδώ, κατέχοντας θέσεις σε ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές».

Περίπου 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος