ΕΛΚ: Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας — Αποχώρησε το Φιντές

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενέκρινε με ειδική πλειοψηφία, που αντιπροσωπεύει το 84,1% των ψήφων το νέο Κανονισμό της, ο οποίος, εκτός των άλλων, καθορίζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή στην πολιτική ομάδα εθνικών κομμάτων, καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αναστολές και αποκλεισμοί. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΚ, η πολιτική ομάδα αποφάσισε να ενημερώσει τους εσωτερικούς του κανόνες, ώστε να τους προσαρμόσει στην τρέχουσα λειτουργία του κοινοβουλίου, ιδίως για τη σωστή λειτουργία του σε απομακρυσμένο περιβάλλον.

Ειδικότερα, η αλλαγή στο άρθρο 2 του κανονισμού προβλέπει ότι άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να γίνουν δεκτά ως μέλη (αντί του «μπορούν να γίνουν μέλη») της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εάν εγγραφούν στο πολιτικό πρόγραμμα του και αποδεχτούν τους Κανόνες του. Επιπλέον αλλαγή αποφασίστηκε και στο άρθρο 4 όπου αναφέρεται ρητά ότι η πολιτική ομάδα καθορίζει τις αξίες και τους στόχους της (…) σύμφωνα με τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την επικουρικότητα, καθώς και τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χάρτης των  Θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αποχώρηση του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αποχώρηση από το ΕΛΚ του κόμματος της Φιντές με επιστολή που έστειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στον επικεφαλής της Κ.Ο του ΕΛΚ στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βίκτορ Όρμπαν τονίζει ότι είναι απογοητευτικό την ώρα που η χώρα του παλεύει να αντιμετωπίσει την πανδημία, να γίνεται προσπάθεια να φιμωθούν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του κόμματος του.

Χαρακτηρίζει ως αντιδημοκρατική, άδικη και απαράδεκτη την κίνηση του ΕΛΚ να προχωρήσει σε αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού που επιτρέπει στην πολιτική ομάδα να αναστείλει ή να αποκλείσει ολόκληρες αντιπροσωπείες χωρών.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του κόμματος Fidesz, Tamas Deutsch, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η προγραμματισμένη αλλαγή είναι απαράδεκτη καθώς απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές του Fidesz. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε εκδώσει μόλις πρόσφατα επιστολή, με την οποία απειλούσε να αποχωρήσει από την Ομάδα ΕΛΚ, εάν εγκριθεί η τροποποίηση. Αυτό θεωρήθηκε ως απόπειρα εκβιασμού από άλλα μέλη του ΕΛΚ, που προχώρησαν σήμερα στην έγκριση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του κατηγορούνται εδω και μήνες για αυταρχικές τάσεις και υπονόμευση της δημοκρατίας, του διαχωρισμού των εξουσιών και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και ενισχύουν τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, την επιστήμη και τους πολιτιστικούς θεσμούς επικρίνονται ιδιαίτερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος