Εκλογές σε Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Με τις περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια, τη Βάδη Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία Παλατινάτο, ξεκίνησε ο εκλογικός μαραθώνιος της φετινής χρονιάς στη Γερμανία. Κατάληξη θα είναι οι παγγερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σχεδόν 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες — 7,7 εκ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και 3,1 σε Ρηνανία-Παλατινάτο, από τις εκλογές που θα προκύψει η νέα σύνθεση στα τοπικά κοινοβούλια της Στουτγάρδης και του Μάιντς.

Κλίμα αλλαγής των τοπικών κυβερνήσεων δεν υπάρχει. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αναμένεται θριαμβευτική νίκη των Πρασίνων, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν ήταν ο πρώτος πράσινος τοπικός πρωθυπουργός στη Γερμανία και αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία. Κυβερνητικός του εταίρος την τελευταία πενταετία ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, που οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν σε δεύτερη θέση με απόσταση από τους Πράσινους.

Και στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναμένεται νίκη του κυβερνώντος σήμερα σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Στο Μάιντς αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός η Μάλου Ντράιερ σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους κεντρώους Φιλελεύθερους FDP.

Η αναμενόμενη ήττα των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών σήμερα αναμένεται να επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αποκαλύψεις ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές του CDU/CSU στην ομοσπονδιακή βουλή κερδοσκόπησαν στην κρίση κορονοϊού με προμήθειες για να προωθήσουν μάσκες κορονοϊού. Στο αρνητικό αυτό κλίμα, η Χριστιανική Ένωση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου στον νέο πρόεδρο του CDU και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Armin Laschet, ή στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Markus Söder.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος