ΕΕ: Στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λειτουργήσει η διπλωματία

Για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά της Ρωσίας κάνει λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε νέα δημοσίευσή του στο μπλογκ του με τίτλο «Με τις εντάσεις να αυξάνονται στα ανατολικά μας σύνορα, η ενότητα παραμένει η δύναμή μας».

«Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων – επομένως πρέπει να κρατήσουμε τα δικά μας. Σε αυτήν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λειτουργήσει η διπλωματία, χρησιμοποιώντας όλα τους πιθανούς δρόμους».

Παράλληλα, μιλώντας για την απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία σε εκπροσώπους των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή στερείται νομικής αιτιολόγησης και διαφάνειας και θα έχει την κατάλληλη απάντηση. Με αυτό, η Ρωσία συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα κλίμα εντάσεων στην Ευρώπη αντί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει ή να σταματήσει τις παραδόσεις» τονίζει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προσέθεσε ότι «ως μέρος του έργου μας για την αποτροπή, έχουμε προχωρήσει στις προετοιμασίες μιας αντίδρασης με υψηλό ακτίκτυπο που θα προκαλούσε σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εδώ εξετάζουμε επίσης μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που θα είχαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αρνούμενοι στη Ρωσία προϊόντα που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες».

Επιπροσθέτως, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραιτηθεί από το να υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση. «Η Ουκρανία είναι εταίρος και γείτονάς μας: η ασφάλειά της είναι και η δική μας ασφάλεια» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις, σημείωσε ότι «σπάνια χρησιμοποιούνται μόνο για να προκαλέσουν βλάβη σε τεχνικά συστήματα. Αποσκοπούν επίσης στην πρόκληση ψυχολογικών επιπτώσεων, στην προσπάθεια απονομιμοποίησης των ουκρανικών αρχών και στη διάδοση της δυσπιστίας και του φόβου στον γενικό πληθυσμό».

«Η ΕΕ υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Εκτός από τον κυβερνοδιάλογο ΕΕ-Ουκρανίας, έχουμε δημιουργήσει ισχυρή συνεργασία, επιτρέποντάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αυξήσει την άμυνά της έναντι απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο» επισήμανε ο κ. Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κάνει αναφορά επίσης στην παραπληροφόρηση.

«Η παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου γύρω από την Ουκρανία εντείνεται επίσης, με στόχο να δημιουργήσει μια πολύ παραπλανητική εντύπωση μιας πολιορκημένης Ρωσίας, περικυκλωμένης από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, που ωθούν κυνικά την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Σε αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου, το Κίεβο απεικονίζεται ως μαριονέτα, καθοδηγούμενη από δυτικές χώρες που υποκινούν τον πόλεμο και προετοιμάζει μια πρόκληση για να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του εδάφους του» εξηγεί.

Συμπληρώνει ότι «εκτός από το ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένες, τέτοιες αφηγήσεις αυξάνουν τις εντάσεις, στοχεύουν στη δημιουργία αβεβαιότητας και σύγχυσης στο κοινό και στη δημιουργία επικίνδυνων προσχημάτων για κλιμάκωση ενεργειών.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαιρετίζει τις προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δίνουν τη δυνατότητα για ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες που έχει αναφέρει η Ρωσία μέσω αμοιβαίων δεσμεύσεων.

«Αυτές οι απαντήσεις υπογραμμίζουν και πάλι ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προτιμούν τη διπλωματία και είναι έτοιμες να προχωρήσουν, εάν η Ρωσία αποκλιμακώσει την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία και προσεγγίσει τις συζητήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη με ισορροπημένο και αμοιβαίο τρόπο» αναφέρει.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρεται στην οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδοτική της βοήθεια προς την Ουκρανία. Αφού έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας τόσο με έκτακτα δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις. Θα περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν αυτήν τη δέσμη το συντομότερο δυνατό» σημειώνει.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος