EE: Επιβολή άμεσων κυρώσεων ζήτησαν οι ευρωβουλευτές για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Την επιβολή άμεσων και αυστηρών κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία που συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο απαίτησε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών της Ε.Ε Τζοσεπ Μπορέλ για την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την επείγουσα ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες αλλά με την συμπεριφορά της απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Τουρκία λοιδορεί την Ευρώπη και ζήτησαν άμεσες ενέργειες από την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Ν.Δ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως η παράνομη απόπειρα ανοίγματος και ο εποικισμός των Βαρωσίων αποτελούν τελικά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Αυτή η νέα και ευθεία πρόκληση της Τουρκίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και στρέφεται κατά της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας των αποφάσεων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είναι μια επιθετική πρόκληση προς την Ε.Ε. Ο δήθεν ευρωπαϊσμός του Ερντογάν τις τελευταίες μέρες λόγω της συνεδρίασης και του ευρωπαϊκού συμβουλίου τώρα το Δεκέμβριο είναι προσχηματικός και δεν πρέπει να μας ξεγελά”, είπε ο κ. Μειμαράκης και συνέχισε λέγοντας πως «αν πραγματικά ήθελε να ακολουθήσει μία Δυτική πορεία θα είχε ήδη ακυρώσει την απόφαση του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα είχε ήδη αναστείλει και αποσύρει το Όρουτς Ρεις από το Αιγαίο, θα είχε αναστείλει τις παράνομες NAVTEX, θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και φυσικά πολύ περισσότερο δεν θα τολμούσε στα Βαρώσια να μιλήσει για δυο κράτη στην Κύπρο.

«Η ανοχή τέτοιων προκλητικών δηλώσεων αποτελούν νομιμοποίηση της κατοχής ευρωπαϊκού και άρα απώλεια ευρωπαϊκού εδάφους, γιατί η Κύπρος έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο ίδιος κι επειδή «τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει, πρέπει να σταματήσει η υποκρισία του Ερντογάν και στις 11 Δεκεμβρίου το συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία, εμπάργκο όπλων και μέχρι και διακοπή της τελωνειακής ένωσης. Οποιαδήποτε άλλη αναβολή από την πλευρά μας”, κατέληξε ο κ. Μειμαράκης, “θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία και θα αποβεί μειωτική για το κύρος της ίδιας της Ένωσης”.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ΕΕ υποστήριξε την υιοθέτηση μιας, σε εισαγωγικά, θετικής ατζέντας για την Τουρκία. Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων, η Τουρκία, όπως είπε «συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Λιβύη και από τον Καύκασο έως και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους ευρωβουλευτές ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στα Βαρώσια τα σπίτια έχουν τις πόρτες και τα παράθυρα τους ανοιχτά 46 χρόνια τώρα, περιμένοντας να επιστρέψουν αυτή που διώχθηκαν βίαια αφήνοντας πίσω τους τις πατρογονικές τους εστίες. Το ψήφισμα 550 του 1984 του Συμβουλίου ασφαλείας ζητούσε επιστροφή των κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ δίνοντας ελπίδες σε εκατοντάδες ελληνοκύπριους πρόσφυγες ότι θα επιστρέψουν. Μία ελπίδα, συνέχισε ο ίδιος, που ο κ. Ερντογάν με το πικ νικ μίσους που διοργάνωσε με τον εκλεκτό του κ. Τατάρ θέλει να σβήσει μια δια πάντως μετονομάζοντας μάλιστα και την κεντρική Λεωφόρο της πόλης με το όνομα του τούρκου στρατηγού του Αττίλα υπηρετώντας τον καταστροφικό σχέδιο της διχοτόμησης».

«Ο Ερντογάν περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και εσείς στρουθοκαμηλίζετε” υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών ζητώντας του αντί να εκφράζει την ανησυχία και την αλληλεγγύη του, να πάρει αποφάσεις που να προστατεύουν την αξιοπρέπεια των λαών που εκπροσωπεί τονίζοντας ότι είναι πλέον μονόδρομος οι κυρώσεις και θα πρέπει να σταματήσει κάθε πώληση ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία όπως το κοινοβούλιο έχει ζητήσει.

Από την πλευρά του ο Ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών Τζοζεπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν υποκλίνεται στην Τουρκία αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με την Τουρκία και το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αποφάσεις για το τι θα κάνουμε. Φυσικά είμαστε σε κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μας με την Τουρκία αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας στηρίζει τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης, είναι απόλυτα προσηλωμένη σε μία καθολική λύση του κυπριακού που θα βασίζεται σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως αυτό αναφέρεται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ακριβώς αυτή είναι η θέση μας και αυτήν τη θέση θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε διπλωματικά με την Τουρκία για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μία στάση που θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου».

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος