ΕΕ: Εκλογή νέου προεδρείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον ή την Πρόεδρό του για το δεύτερο μισό της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, καθώς όλα τα αιρετά αξιώματα στο Κοινοβούλιο (ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, οι Κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες.

Η διαδικασία προβλέπει την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50% συν μία.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους: η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Zlotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία). Περαιτέρω υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα στις 17.00 (τοπική ώρα). Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις “πολιτικές ενδείξεις”, διάδοχος του αποβιώσαντος Νταβίντ Σασόλι θα είναι η Μαλτέζα υποψήφια, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Διαδικαστικά, οι υποψήφιοι θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες το πρωί της Τρίτης στις 9.00 (ώρα Στρασβούργου), ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9.30 και 10.15. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11.00.

Όλα τα αιρετά αξιώματα στο Κοινοβούλιο (ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, οι Κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Για το αξίωμα των Αντιπροέδρου (14) και των Κοσμητόρων (5) οι επίσημες υποψηφιότητες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Από το ΕΛΚ υποψήφιοι για τη θέση Αντιπροέδρου θα είναι: ο Οthmar Κaras (Αυστρία), η Ewa Kopacz (Πολωνία) και ο Rainer Wieland (Γερμανία), ενώ για τη θέση Κοσμήτορα υποστηρίζονται οι υποψηφιότητες του Christophe Hansen (Λουξεμβούργο) και της Anne Sander (Γαλλία).

Από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υποψήφιοι Αντιπρόεδροι θα είναι ο Pedro Silva Pereira (Πορτογαλία), η Katarina Barley (Γερμανία), η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ-Ελιά), η Pina Picierno (Ιταλία), η Evelyn Regner (Αυστρία) και για αξίωμα κοσμήτορα η Monika Benova (Σλοβακία).

Από την ομάδα Renew Europe προτείνονται ως υποψήφιοι για την Αντιπροεδρία ο Michael Simecka (Σλοβακία), η Nicola Beer (Γερμανία), η Dita Charanzova (Τσεχία) και για τη θέση Κοσμήτορα η Fabienne Keller (Γαλλία).

Από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι και πάλι υποψήφιος για μια θέση Αντιπροέδρου.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος