Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση στην Μπουρκίνα Φάσο

Νεκροί είναι δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι ο Νταβίντ Μπεριάϊν 44 ετών και ο Ρομπέρτο Φράιλε 47 ετών, οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι στην Μπουρκίνα Φάσο από την περασμένη Δευτέρα. Τον θάνατό τους επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, το απόγευμα της Τρίτης.

Οι δύο Βάσκοι δημοσιογράφοι, πραγματοποιούσαν ντοκιμαντέρ με θέμα την λαθροθηρία κοντά στο Εθνικό Πάρκο Arli. Η συνοδεία τους αποτελούνταν από δύο οχήματα και περίπου 20 μοτοσικλέτες στις οποίες ταξίδευαν δημοσιογράφοι, περιβαλλοντικοί πράκτορες και η ασφάλεια της ομάδας. Όταν ξεκίνησε η επίθεση από ένοπλη ομάδα, οι δύο δημοσιογράφοι χειρίζονταν ένα drone για να τραβήξουν εναέριες φωτογραφίες.

Την ευθύνη για την δολοφονία των δύο Ισπανών δημοσιογράφων και ενός ακόμη Ιρλανδού που τους συνόδευε, ανέλαβε, μέσω ενός ηχητικού μηνύματος, η τζιχαντιστική Ομάδα Υποστήριξης Ισλάμ και Μουσουλμάνων (JNIM), με επικεφαλής τον Iyad Ag Ghali και συνδέεται άμεσα με την Αλ Κάιντα. Ο Υπουργός Επικοινωνίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουρκινάμπε, Οσένι Ταμπόρα, απέδωσε την επίθεση σε «τρομοκράτες» χωρίς να προσδιορίσει σε ποιά ομάδα ανήκαν.

Και οι δύο δημοσιογράφοι είχαν εμπειρία σε επικίνδυνες αποστολές σε πολλά σημεία του πλανήτη και είχαν βραβευτεί πολλές φορές. Αυτή την φορά όμως στάθηκαν άτυχοι.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα της Ισπανίας δημοσιοποίησαν το ακόλουθο τουίτ:

“Ο Νταβίντ Μπεριάϊν και ο Ρομπέρτο Φράιλε δολοφονήθηκαν ενώ ετοίμαζαν ένα από τα μεγάλα τους ρεπορτάζ για την προστασία του περιβάλλοντος. Πέρα από την θλίψη μας, είμαστε περήφανοι για την αφοσίωσή τους στις πιο δύσκολες και ξεχασμένες πραγματικότητες. Είθε να είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει συνάδελφοι”.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος