«Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water και η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές. Τώρα η Επιτροπή απαντά με την παρουσίαση μιας νέας στρατηγικής για το νερό», αναφέρει σε δημιοσίευμα του το Der Spiegel, σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην ΕΕ και, συνεπώς, να ενθαρρυνθούν περισσότεροι καταναλωτές να παραιτηθούν από το εμφιαλωμένο νερό. Μεταξύ άλλων, 18 νέες ουσίες και μικρόβια θα προστεθούν στον κατάλογο των κριτηρίων για ασφαλές πόσιμο νερό, δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Karmenu Vella – συμπεριλαμβανομένων των λεγιονέλλας, της δισφαινόλης-Α και του χλωρικού άλατος.
Η ποιότητα του νερού της βρύσης είναι ήδη υψηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών μικρή: σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων βρίσκει αποδεκτό το νερό της βρύσης εκτός της πατρίδας τους.
En réponse à une initiative citoyenne européenne, la Commission proposait cette semaine d'assurer une eau potable plus salubre pour tous les Européens 🚰 🇪🇺 >> https://t.co/WReJ7B2T7Y #DrinkingWaterEU #Right2Water pic.twitter.com/czbl75OYoe
— Commission européenne 🇪🇺 (@UEFrance) February 3, 2018
Αλλά αν περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από τη βρύση αντί για εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το περιβάλλον θα ωφελήσει επίσης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans., τονίζοντας ότι η στρατηγική για το νερό θα περιορίσει και τα πλαστικά απόβλητα.
Το κεντρικό αίτημα της πρωτοβουλίας “Right2Water” να δηλώσει την πρόσβαση στα ύδατα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη από την Επιτροπή. Αυτό έχει νομικούς λόγους, δήλωσε ο Timmermans: η πρόσβαση στα ύδατα δεν ορίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στις συνθήκες της ΕΕ, και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή.
"Safer drinking water for all Europeans" guarantees the European Commission in its response to the 1st ever successful European Citizens' Initiative –#Right2Water, which gathered 1.6 mil signatures in support of improving access to safe drinking water https://t.co/TKaB12Ws7M pic.twitter.com/3LicLMjJ4E
— Global Water Forum (@GWFWater) February 2, 2018
Η παροχή πόσιμου νερού στην Ευρώπη σήμερα κοστίζει περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, 23 εκατ. πολίτες της ΕΕ δεν συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης και ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος