Δεν υπήρξε συλλογική εξέγερση στην Καταλονία έκρινε το Αν. Δικαστήριο (video)

Ιδιαίτερα τεταμένο το κλίμα στην Καταλονία, ενόψει απόφασης στη δίκη των Καταλανών ηγετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες Στάσης, Εξέγερσης και Ανυπακοής. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης πάνω από δέκα χρόνια.

Η τελική απόφαση του Tribunal Supremo (Ανώτατο Δικαστήριο) της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ως τώρα ότι το επταμελές δικαστήριο αποφάσισε να αποσύρει την βασική κατηγορία της εξέγερσης (οι τρεις βασικές κατηγορίες ήταν Στάση, Εξέγερση και Ανυπακοή ) η οποία μπορούσε να επιφέρει ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια για τους 12 κατηγορούμενους πολιτικούς.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι δεν υπήρξε συλλογική εξέγερση και πράξεις βίας με στόχο την κατάλυση των θεσμών αλλά αποδέχεται τη στάση και την κατάχρηση δημοσίου χρήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διενέργεια του παράνομου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου του 2017.

Ως τώρα προφυλακισμένοι παραμένουν 9 από τους 12 καταλανούς πολιτικούς και οι ποινές φυλάκισης θα είναι διαφορετικές για τον καθένα ανάλογα με το κατηγορητήριο και τη συμμετοχή τους στα γεγονότα του 2017. Πάντως η κατηγορία της Στάσης μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και 12 χρόνια για τους κατηγορούμενους.

Εντωμεταξύ τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ ισχυρά στην Καταλονία καθώς ο τοπικός κυβερνήτης Χοακίν Τόρα δήλωσε πώς την απάντηση στη δικαστική απόφαση θα τη δώσουν οι πολίτες της Καταλονίας τους οποίους κάλεσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος