Δεν “βλέπει” εμπορική συμφωνία με την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον

Υπάρχει μια «ισχυρή πιθανότητα» για μη συμφωνία στις εμπορικές συνομιλίες του Brexit με την ΕΕ, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Η ζοφερή αξιολόγηση του Βρετανού πρωθυπουργού ακολούθησε το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Η προθεσμία των διαπραγματεύσεων λήγει την Κυριακή, όμως η διάθεση της απαισιοδοξίας αυξάνεται σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς συμφωνία

Η προειδοποίηση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου και εφόσον ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τηλεφωνικώς μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και είπε ότι «η συμφωνία στο τραπέζι δεν είναι αυτή τη στιγμή σωστή για το Ηνωμένο Βασίλειο». Δεν σταματάμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, αλλά νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας όλοι να ετοιμάζονται για την αυστραλιανή επιλογή».

Μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική οικονομική αναστάτωση εν μέσω μιας ήδη πληγωμένης οικονομίας που έχει προκαλέσει η πανδημία τον τελευταίο χρόνο.

Τα κρίσιμα ζητήματα

Τα κρίσιμα ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν το θέμα της αλιείας, όπου η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ψάρια που αλιεύονται από Βρετανούς αλιείς πωλούνται στην Ευρώπη και η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ.

Οι λεγόμενοι “ίσοι όροι ανταγωνισμού” αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις από τη μία πλευρά δεν θα αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι εκείνων στην άλλη πλευρά.

Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα της διακυβέρνησης. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για τους μηχανισμούς για την επιβολή οποιασδήποτε συμφωνίας και επίλυσης διαφορών. Οι Βρετανοί διαφωνούσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος