Κρ. Λαγκάρντ: Η μεγάλη κυρία της ΕΚΤ σε μία πιο προσωπική συνέντευξη

Για τα παιδικά της χρόνια στη γαλλική επαρχία, όπου μάζευε αυγά από το κοτέτσι του αγροκτήματος, για τις κατασκηνώσεις με τις Οδηγούς, για τα ιδιαίτερα ταλέντα των γυναικών που αποδεικνύονται απαραίτητα στην πολιτική, αλλά και για τις αποφάσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που πάρθηκαν από το τραπέζι της κουζίνας της μιλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Courrier Cauchois.

Αφού επανεπιβεβαίωσε την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το «δίχτυ ασφαλείας», τις μαζικές αγορές αξιογράφων, και πολύ ελκυστικές συνθήκες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ένταση με την οποία βίωσε την καραντίνα στην Φρανκφούρτη, την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και η ΕΚΤ έπρεπε να λειτουργήσει άμεσα ως πρώτη γραμμή άμυνας.

Η τηλεεργασία μπήκε ξαφνικά και στη δική της ζωή, και οδήγησε στο να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις από το τραπέζι της κουζίνας της.

“Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ αποφασίστηκε στις 18 Μαρτίου 2020… από το τραπέζι της κουζίνας μου! Οι άνθρωποι φαντάζονται μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων με άντρες με κοστούμια, αλλά δεν είναι έτσι…”

Κρ. Λαγκάρντ: Η μεγάλη κυρία της ΕΚΤ σε μία πιο προσωπική συνέντευξη
AP Photo/Michael Probst

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πεποίθησή της ότι οι γυναίκες πολιτικοί έχουν κάνει καλύτερη δουλειά στη διαχείριση της κρίσης COVID-19.

“Ίσως για ιστορικούς ή κοινωνιολογικούς λόγους, δεν ξέρω, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει μια σειρά από συγκεκριμένα ταλέντα που είναι απαραίτητα σε καταστάσεις κρίσης. Γι’αυτό θεωρώ πως είναι σημαντικό να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και την οικονομία, και στα υψηλότερα κλιμάκια. Μεταξύ των ηγετών που διαχειρίστηκαν καλά την κρίση, το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών ηγετών συνολικά. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν και άνδρες, που έχουν επίσης διαχειριστεί πολύ καλά την κρίση”.

Κρ. Λαγκάρντ: Η μεγάλη κυρία της ΕΚΤ σε μία πιο προσωπική συνέντευξη
AP Photo/Ivan Tortorella

Πάντως η ίδια είχε συνηθίσει από μικρή ηλικία να είναι η μειοψηφία ανάμεσα σε πολλούς άνδρες, καθώς στο δημοτικό ήταν ένα από τα μόλις δύο κορίτσια σε μια τάξη με 35 αγόρια!

Στη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, ως κάτι που την απασχολεί ιδιαίτερα. “Οι θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οφείλουν να αναρωτηθούν πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας και για τις μελλοντικές γενιές”.

Κρ. Λαγκάρντ: Η μεγάλη κυρία της ΕΚΤ σε μία πιο προσωπική συνέντευξη
Tolga Akmen/Pool via AP

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν πάντα κοντά στη φύση, καθώς έζησε πάνω από 30 χρόνια στη γαλλική επαρχία. “Όταν ήμουν μικρή, παίρναμε γάλα από το αγρόκτημα σε μια κανάτα και ψάχναμε για αυγά στο κοτέτσι. Και συχνά κατασκήνωνα στην εξοχή της Νορμανδίας με τα Πουλιά και τις Οδηγούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος