Χρήση και διασφάλιση προσωπικών δεδομένων του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού στο ΕΚ

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, σκοπός του οποίου είναι να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα εξετάσουν λεπτομερώς αύριο Τρίτη οι ευρωβουλευτές.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders θα υποβάλει την πρόταση που κατατέθηκε στις 17 Μαρτίου, την οποία η Επιτροπή ελπίζει να παρουσιάσει για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου της Ευρώπης.

Το Πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του COVID-19, ή έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή ότι έχει ήδη αναρρώσει από την ασθένεια. Το έγγραφο πρέπει να είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην προστασία δεδομένων του προτεινόμενου πιστοποιητικού, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, κ. Wojciech Wiewiórowski, ο οποίος θα παρουσιάσει την κοινή γνώμη της Επιτροπής αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων για την πρόταση της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια στις 24 Μαρτίου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξαν την ταχεία δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Ωστόσο, τονίστηκε και η ανάγκη για ισχυρές διασφαλίσεις προστασίας δεδομένων σε προσωπικά και ιατρικά δεδομένα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησε στις 25 Μαρτίου να ασχοληθεί με τις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό βάσει της επείγουσας διαδικασίας του Κοινοβουλίου το οποίο επιτρέπει ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Επιτροπής, σεβόμενοι πλήρως τα δημοκρατικά προνόμια του Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκδώσουν την εντολή τους για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει τροποποιήσεις, στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 29 Απριλίου.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο Κωνσταντίνος Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος