Brexit: Διαρροές για συμβιβαστικό σχέδιο και επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε

Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται (στις 19.00 τοπική ώρα) να ψηφίσει νέο σχέδιο για το Brexit, το Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε πρόταση με την οποία οι Βρετανοί πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη μετά το Brexit, ανεξάρτητα με το αν το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση θα εξελιχθεί ομαλά ή όχι, τον ερχόμενο Μάρτιο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας “θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, λίγες ώρες πριν από την ομιλία της Τερέζα Μέι, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία κατά την οποία διακυβεύεται αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κατορθώσει να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο και θα επιτύχει την έγκρισης συμφωνίας εξόδου ή θα ακολουθήσει διαζύγιο άνευ συμφωνίας, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε για ανατροπή στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

ΥΠΕΣ: Τέρμα η ελευθερία κίνησης Ευρωπαίων, χωρίς συμφωνία

Για  χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών παραμονής στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται  αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής.

Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Συμβιβαστικό σχέδιο: Οι ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα δεν είναι  προαπαιτούμενο

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι υποστηρικτές του σκληρού Brexit από κοινού με υπέρμαχους της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των Τόρις εργάσθηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για να καταλήξουν σε συμβιβαστικό σχέδιο πρότασης βάσει του οποίου:

Η Τερέζα Μέι ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει την συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα παρατείνεται κατά 12 μήνες η μεταβατική περίοδος, μέχρι το τέλος του 2021.

“Κατά την περίοδο αυτήν, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

“Tο Κοινοβούλιο δεν θέλει backstop στη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ”

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ανοιχτά ότι οι διχασμένοι Συνητηρτικοί (Τόρις) πρέπει να υποστηρίξουν την “συμβιβαστική” τροπολογία του συντηρητικού βουλευτή Γκράχαμ Μπράντι, στην οποία προβλέπεται χρονικός περιορισμός ή αντικατάσταση του backstop με εναλλακτική ρύθμιση.

Συντηρητικοί βουλευτές, αποσύρουν τις δικές τους τροπολογίες για να αυξήσουν τις πιθανότητες να επικρατήσει η πρόταση ότι το Κοινοβούλιο δεν θέλει backstop στη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ.   Ωστόσο, οι  σκληροπυρηνικοί του Brexit η ομάδα ERG (European Research Group) με επικεφαλής τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να την στηρίξουν.

Sky News: Στις 13/2 νέα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε  σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit στις 13 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να  βρεθεί κοινή συνιστώσα με τους αντάρτες του κόμματός της, αλλά και το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος