BBC: Διορθώσεις στο δημοσίευμα για το Μακεδονικό (video)

Το βρετανικό δίκτυο BBC προχώρησε σε ανασκευή του δημοσιεύματος περί της ανύπαρκτης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Δημήτρη Καραμήτσου Τζηρά, πρoς το βρετανικό δίκτυο, το BBC τροποποίησε το επίμαχο άρθρο προσθέτοντας προς το τέλος αποσπάσματα της επιστολής αλλά και το σχετικό link.

Σε δυο σημεία του άρθρου που υποστήριζε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε έμμεση αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, έχει προστεθεί η διευκρίνιση ότι κάποιοι το ισχυρίζονται αυτό.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρέσβης: “Υπάρχει μόνο μία μειονότητα στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, δηλαδή η μουσουλμανική μειονότητα. Παρ ‘όλα αυτά, το άρθρο επιχειρεί να εγείρει ένα ανύπαρκτο ζήτημα με στρέβλωση της Συμφωνίας Πρεσπών, ενώ ο συγγραφέας του δεν επέλεξε να παραθέσει ακόμη και τις σχετικές του διατάξεις.»

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το δημοσίευμα του BBC μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» : “Η Συμφωνία των Πρεσπών στο γράμμα της όπως και στο γράμμα των συνταγματικών αναδιατυπώσεων και ερμηνευτικών δηλώσεων (κατά κοινή, πιστεύω, εκτίμηση) δίνει απάντηση σε όλες τις εύλογές ευαισθησίες ή «στημένες» αιτιάσεις, κάποιες εκ των οποίων προπαγανδίζονται και από το πρόσφατο δημοσίευμα του BBC».

Την πρώτη επίσκεψη μετά την επίλυση του θέματος της ονομασίας θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε από το βήμα του Φόρουμ τω Δελφών

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “θέλω να σας αποκαλύψω ότι πολύ σύντομα θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφθώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και, επιπλέον, θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές συναλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία”.

Κοιτάξαμε μπροστά, για το μέλλον των λαών μας και των Βαλκανίων τόνισε ο Νικολά Δημητρόφ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στους Δελφούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας.

Στη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε από ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης: «Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Επιδίωξη είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος