Απειλές Ερντογάν για μη σεβασμό της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ για το προσφυγικό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiΜews 24, και η οποία θα μεταδοθεί στη συνολική της μορφή το βράδυ της Τρίτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.

Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, τάσσεται υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία επισημαίνοντας πως “δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση”, ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ερντογάν τονίζει πως “σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν”.

“Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο”, τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα “Έστεραϊχ”, προσθέτοντας πως “χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση”.

Ήδη, σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.

“Ακριβώς ο σεβασμός από την Αυστρία των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία”, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, προσθέτοντας πως η δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής με τη θρησκεία, είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και “απολύτως απαράδεκτη”.

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σε δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου”.

Ως «παράλογο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας.

«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.

Μ. Αντρέεβα: Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, ανέφερε την Τρίτη ότι «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα «ικανοποιητική» την προστασία που παρέχει η Τουρκία και γι’ αυτούς τους λόγους μπορεί ακόμα να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

«Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται στη βάση των πρόσφατων δημόσιων δεσμεύσεων των τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, το τουρκικό νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις εν λόγω διαβεβαιώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα. «Η Επιτροπή, μέχρι στιγμής, δεν έχει κανένα στοιχείο ότι ισχύει το αντίθετο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος