Απελευθέρωση Ναβάλνυ ζητά και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Την λύπη του για την απόφαση των ρωσικών αρχών να συλλάβουν τον Αλεξέι Ναβάλνυ κατά την επιστροφή του στη Ρωσία εκφράζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λίγο πριν από την αναμενόμενη συμμετοχή του σε ακρόαση που διοργάνωσε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του.

Το Συμβούλιο τονίζει ότι ο Αλεξέι Ναβάλνυ κατηγορείται για παραβίαση των όρων της ανασταλτικής ποινής του, σε μια υπόθεση για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι τα ρωσικά δικαστήρια είχαν, στην πραγματικότητα, επινοήσει το έγκλημα για το οποίο εκείνος καταδικάστηκε και σημειώνει ότι «αυτή η ποινή δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εφαρμοστεί και, επομένως, ο Αλεξέι Ναβάλνυ δεν θα έπρεπε να είναι υπόλογος».

Το ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο εκφράζει την αισιοδοξία του πως η Ρωσία καλή τη πίστει και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα εμποδίσει τελικά τη συμμετοχή του Αλεξέι Ναβάλνυ στην ακρόαση. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα του συλληφθέντα σύμφωνα με το ρωσικό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του κατά της αυθαίρετης κράτησης σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γίνονται πλήρως σεβαστά. Εκφράζει επίσης την λύπη του για τη σύλληψη και την κράτηση δεκάδων υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνυ που περίμεναν ειρηνικά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Βνούκοβο, που θα πρέπει επίσης να απελευθερωθούν αμέσως.

Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει με έμφαση πως σε αντίθεση με την αποφασιστικότητά της Ρωσίας να φυλακίσει τον Ναβάλνυ, οι ρωσικές αρχές αρνούνται να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του με το δηλητήριο Νόβιτσοκ και η συμμετοχή του στην ακρόαση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να συζητηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι εμπλέκονταν άμεσα ρωσικοί κρατικοί πράκτορες, κάνοντας χρήση μιας ουσίας που αναπτύχθηκε σε μυστικά κρατικά εργαστήρια. Παράλληλα, η ακρόαση -καταλήγει το Συμβούλιο- θα είναι μια ευκαιρία για τον εκπρόσωπο των ρωσικών αρχών να παρουσιάσει τις απόψεις του για τις πολλές επείγουσες ερωτήσεις σχετικά με τη δηλητηρίαση.

Η παρέμβαση της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επικεντρωθεί στην αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνέλευση. H επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας Μαρία Μετσένσεβα σε ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πως «στις 19 Ιανουαρίου, προγραμματίστηκε ομιλία του Alexei Navalny στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία γεγονότα (σύλληψη του Ναβάλνυ στη Μόσχα, κράτηση στο κέντρο προφυλάκισης και δικαστική συνεδρίαση που προσδιορίστηκε για τις 29 Ιανουαρίου), είναι απίθανο να συμμετέχει … Η αντιπροσωπεία μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά εργαλεία που προβλέπει η πάγια εντολή για περαιτέρω βήματα όσον αφορά τις επείγουσες συζητήσεις και τις προσφυγές εναντίον των ρωσικών αρχών, με βάση αυτά τα γεγονότα».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ