Ανησυχία Μακρόν για “απαράδεκτη συμπεριφορά” Γάλλων αστυνομικών

Θέση απέναντι στην πολεμική που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την ασύμμετρη βία, με την οποία αντιμετωπίζει η αστυνομία της χώρας τις διαδηλώσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού πήρε ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων.

Το περασμένο έτος, τόσο η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, όσο και η αντίστοιχη Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων και ζήτησαν να διερευνηθούν οι σχετικές υποθέσεις.

https://youtu.be/SxpCZMQaQsE

Εν μέσω επικρίσεων για απάθεια απέναντι στην αστυνομική βία που, από την έναρξη της κινητοποίησης των «Κίτρινων γΓλέκων», έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών –πάνω από 300 σοβαρά–ο Μακρόν τόνισε χθες από το Πο στα Γαλλικά Πυρηναία» πως «αναμένει από τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακές μας τη μέγιστη δεοντολογία. Μας έχουν επισημανθεί κι έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες».

Τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί βίντεο που παρουσιάζει αστυνομικό να πυροβολεί με σφαίρα από καουτσούκ σχεδόν εξ επαφής έναν διαδηλωτή, ενώ σε ένα άλλο καταγράφεται αστυνομικός να βάζει “τρικλοποδιά” σε διαδηλώτρια.

Μεγαλύτερο σάλο έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος διανομέα, από καρδιακή εμβολή λόγω όπως καταγγέλλεται ασφυξίας που του προκάλεσε λαβή ακινητοποίησης αστυνομικού, με τον οποίο διαπληκτίσθηκε όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο πάνω στη μηχανή του.

Σπάνια ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρεται στις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις συνεχείς επιθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων που τον κατηγορούν για απολυταρχισμό και αστυνομοκρατία. Μάλιστα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» υποσχέθηκε πως θα συστήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης για την υπέρβαση εξουσίας και τα εγκλήματα του μακρονικού καθεστώτος».

Την ίδια ώρα, στο Twitter αναρτήθηκε βίντεο με επέμβαση αστυνομικών στο Δικαστικό Μέγαρο κατά δικηγόρων που διαμαρτύρονταν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος