Δήλωση της οικογένειας της Μαντλίν μετά την επίσημη ανακήρυξη του Κρίστιαν Μ. ως υπόπτου

Οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚαν δήλωσαν ότι καλωσορίζουν την είδηση ότι ο καταδικασμένος για κακοποίηση παιδιών Κρίστιαν Μ. έχει ανακηρυχθεί επίσημα ύποπτος στην υπόθεση της εξαφάνισης της κόρης τους.

Σε μια δήλωση που υπογράφουν “Kate & Gerry” το ζευγάρι είπε επίσης ότι διατηρούν την ελπίδα ότι η Μαντλίν είναι ακόμα ζωντανή παρά το γεγονός ότι η γερμανική αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έρευνα για φόνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Κρίστιαν Μ. σκότωσε τη Μαντλίν, η οποία ήταν τριών ετών κατά την εξαφάνισή της, αφού την απήγαγε από ένα διαμέρισμα διακοπών στην Praia da Luz της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2007.

Η δήλωση της Κέιτ και του Τζέρι ΜακΚαν έχει ως εξής: «Χαιρετίζουμε την είδηση ότι οι πορτογαλικές αρχές κήρυξαν έναν Γερμανό ως “arguido” σε σχέση με την εξαφάνιση της αγαπημένης μας κόρης Μαντλίν.

«Αυτό αντικατοπτρίζει την πρόοδο της έρευνας που διεξάγεται από τις πορτογαλικές, γερμανικές και βρετανικές αρχές. Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ‘arguido’ δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί για κάποιο συγκεκριμένο έγκλημα που σχετίζεται με την εξαφάνιση της Μαντλίν.

«Παρόλο που η πιθανότητα μπορεί να είναι μικρή, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα ότι η Μαντλίν είναι ακόμα ζωντανή και ότι θα ξαναβρεθούμε μαζί της».

Η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι εισαγγελείς στην πόλη Φάρο της Αλγκάρβε, χωρίς να κατονομάσουν τον Κρίστιαν Μ. δήλωσαν ότι ένα άτομο έγινε “arguido” από τις γερμανικές αρχές κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας της Πορτογαλίας.

Το arguido μεταφράζεται ως «κατονομαζόμενος ύποπτος» ή «επίσημος ύποπτος».

Στο πορτογαλικό δίκαιο, το καθεστώς arguido μπορεί να είναι μια προκαταρκτική κίνηση πριν από τη σύλληψη ή την απαγγελία κατηγοριών.

Ωστόσο, η απόφαση λέγεται ότι προκλήθηκε από το όριο των 15 ετών για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων στην Πορτογαλία, με τις αρχές να επιδιώκουν να «κρατήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές».

Η παραγραφή θα σήμαινε ότι ο Κρίστιαν Μ. δεν θα μπορούσε πλέον να κατηγορηθεί στη χώρα μετά τις 3 Μαΐου.

Ο Γερμανός εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς επιβεβαίωσε στο Sky News ότι η κίνηση αυτή έγινε «προφανώς μόνο για τυπικούς λόγους, για να αποφευχθεί η παραγραφή στην Πορτογαλία».

Μια πορτογαλική πηγή πρόσθεσε: «Οι νομικοί λόγοι για να καταστεί [ο Κρίστιαν Μ.] arguido περιλαμβάνουν το γεγονός ότι φέρεται να ομολόγησε σε έναν φίλο του ότι είχε αρπάξει τη Μαντλίν και τα αρχεία κινητών τηλεφώνων τον τοποθετούν στην Praia da Luz τη νύχτα που εξαφανίστηκε».

Ο Κρίστιαν Μ., το επώνυμο του οποίου δεν αναφέρεται λόγω των αυστηρών νόμων της Γερμανίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, παρέμεινε σιωπηλός αφού ενημερώθηκε ότι ήταν επίσημα ύποπτος και αρνήθηκε να ανακριθεί, σύμφωνα με την πηγή.

Ο ύποπτος, ο οποίος είναι γύρω στα 40, ταξίδευε μεταξύ Praia da Luz και Γερμανίας με ένα τροχόσπιτο VW για αρκετά χρόνια πριν εξαφανιστεί η Μαντλίν και προηγουμένως δήλωσε ότι επιβίωνε διακινώντας ναρκωτικά.

Είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί ερευνητές εστιάζουν την εγκληματολογική τους εργασία στο όχημα.

Ο Κρίστιαν Μ. έγινε ύποπτος αφού φέρεται να ομολόγησε ότι απήγαγε τη Μαντλίν ενώ καθόταν σε ένα γερμανικό μπαρ στη 10η επέτειο της απαγωγής της.

Επί του παρόντος εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών στη Γερμανία για τον βιασμό μιας 72χρονης γυναίκας το 2005 στην ίδια πόλη που εξαφανίστηκε η Μαντλίν δύο χρόνια αργότερα.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καρλσρούη, μια πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία, απέρριψε την έφεση κατά της καταδίκης τον Νοέμβριο του 2020.

Οι πορτογαλικές αρχές επέμειναν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα συνεχίσουν την έρευνα παρά τις αναφορές ότι η Scotland Yard σχεδίαζε να τερματίσει την έρευνά της μετά από 11 χρόνια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εξαφάνιση της Μαντλίν ως έρευνα για αγνοούμενους.

Πηγή: news.sky.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος