“Αμβλώσεις αντί λιτότητας” στo επίκεντρο της τηλεμαχίας Φιγιόν -Ζιπέ (video)

Το “φαβορί” στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν, κέρδισε τις εντυπώσεις των τηλεθεατών όλου του πολιτικού φάσματος, με 57%, έναντι 41% για τον εσωκομματικό αντίπαλο του Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με το Reuters, που χαρακτηρίζει “υποτονική” τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ των επικρατέστερων για το “χρίσμα” του κόμματος.

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας αντάλλαξαν διαξιφισμούς για κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις, η απαγόρευση των οποίων αποτελεί νόμο από το 1975, “αποφεύγοντας τα αγκάθια της λιτότητας καθώς αμφότεροι έχουν εξαγγείλει ομαδικές απολύσεις”.

Ο 62χρονος Φιγιόν, που κέρδισε με διαφορά στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, δεσμεύθηκε «να μειώσει στο μισό την ανεργία σε διάστημα πέντε ετών” και να κάνει τη Γαλλία «την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη» σε διάστημα δέκα ετών, υιοθετώντας σκληρά μέτρα λιτότητας, με παράταση ωραρίου εργασίας στις 40 ώρες και κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

«Είναι αλήθεια ότι το σχέδιό μου είναι πιο ριζοσπαστικό, ίσως πιο δύσκολο», παραδέχθηκε ο Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί από το 2007 ως το 2012, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη “Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας” Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο 70χρονος δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, απέκρουσε υποτονικά τις αλλεπάλληλες επιθέσες Φιγιόν περί υποκρισίας, και επέμεινε σε αναφορές προς τους Κεντρώους, μιλώντας για “διαφύλαξη της ενότητας και όχι παγκοσμιοποίηση της γαλλικής κουλτούρας”.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών της Κυριακής “είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας”, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ενδεικτικό σχόλιο αναλυτή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, είναι ότι “ο Φιγιόν δεν συνιστά απειλή για την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου του 2017″.

ΠΗΓΗ:Bloomberg,Reuters,ΑΠΕ-ΜΠΕ/
ΦΩΤΟ:EPA/ERIC FEFERBERG/POOL
Σχετική είδηση:Απόλυτο φαβορί ο Φιγιόν για το «χρίσμα» – «Μαζικές απολύσεις εξαγγέλλουν πριν από το debate»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος