Αμφίρροπη η αναμέτρηση των υποψηφίων για τις προεδρικές στην Αυστρία (video)

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης μεταξύ του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ και του ανεξάρτητου υποψήφιου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Η αμφίρροπη αναμέτρηση των δυο ανδρών αναμένεται να δείξει αν το κύμα του λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφθασε στη Βιέννη. Πρόκειται για την επανάληψη μιας ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 22 Μαΐου, πριν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και πριν οι Αμερικανοί εκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο.

Στο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων, το Öxit, η αυστριακή εκδοχή του Brexit, ήταν ένα από τα πολλά ζητήματα για τα οποία συγκρούστηκαν και αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.

Ο Χόφερ που προσπαθεί να γίνει ο πρώτος ηγέτης ενός κόμματος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη που θα εκλεγεί πρόεδρος, κατόπιν μιας ελεύθερης ψηφοφορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστήριξε την Παρασκευή πως όσοι τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώνουν οι ίδιοι τη χώρα. Επίσης, είχε δηλώσει πως η Αυστρία θα μπορούσε να μιμηθεί το παράδειγμα της Βρετανίας και να διοργανώσει κι αυτή ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο.

«Οι άνθρωποι που συνεχώς μιλάνε για το Öxit και κατηγορούν άλλους ότι ζημιώνουν τη χώρα μιλώντας περί του Öxit θα όφειλαν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να σκεφτούν μήπως αυτοί είναι που ζημιώνουν την Αυστρία περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Χόφερ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του.

Έχοντας πίσω του μια αφίσα με το σύνθημα «Η πατρίδα σας χρειάζεται τώρα», ο Χόφερ πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση και ότι δεν θέλει να εκχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλω να είμαι ο κυβερνήτης της Αυστρίας», είπε, χωρίς να αποκλείσει ρητά τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ ή την αποχώρηση από αυτήν.

Παρότι ο ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) υπαναχώρησε σχεδόν αμέσως από την πρότασή του αυτή, ο αντίπαλός του στις αυριανές εκλογές, ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν τόνισε πως η αρχική του τοποθέτηση αποδεικνύει ότι ο Χόφερ είναι υπέρ του Öxit, της αυστριακής εκδοχής του Brexit.

Από την πλευρά του ο Βαν ντερ Μπέλεν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία στη συνοικία Favoriten, που είναι γνωστή σε όλη την Αυστρία διότι φιλοξενεί πολλούς μετανάστες.

Η αυριανή εκλογική διαδικασία αφορά «την κατεύθυνση που θα πάρει η πατρίδα μας, η Αυστρία», καλώντας τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν ώστε να γίνει ένας πρόεδρος «του μεσαίου χώρου». «Θέλουμε η Αυστρία να παραμείνει σημαντικό μέλος της Ευρώπης;» ρώτησε τους υποστηρικτές του, που φώναξαν «ναι».

Σημειώνεται ότι ο Χόφερ έχασε με μικρή διαφορά (0,7%) τον Μάιο από τον Φαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτη των Πρασίνων, αλλά η διαδικασία επαναλαμβάνεται λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Κατά τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Η αποχή ίσως αύριο να είναι αρκετά μεγαλύτερη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος