Ακάρ: Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου σε όλες τις δραστηριότητές μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μετέβη στην Περιφερειακή Διοίκηση Μεσογείου συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, και τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ. Μιλώντας στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης Μεσογείου, που ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό αλλά και στην Ελλάδα με ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους.

«Οι Τουρκικές Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί με μεγάλη επιτυχία προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων εκπλήρωσε το καθήκον της να εκπροσωπεί τη δύναμη του τουρκικού έθνους κυματίζοντας την τουρκική σημαία σε όλες τις θάλασσες.

Εφιστώντας την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου σε όλες τις δραστηριότητές μας. Θέλουμε τη λύση όλων των προβλημάτων μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της».

Επισημαίνοντας «την απάνθρωπη» συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους αιτούντες άσυλο, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Δυστυχώς, ο κόσμος αγνόησε κάθε είδους αισχρότητες, μαζί με τη σκληρότητα και την απάνθρωπη συμπεριφορά που έδειξε η Ελλάδα απέναντι σε αθώους ανθρώπους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα «πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» από το τελευταίο περιστατικό της FRONTEX και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να βλέπει τα γεγονότα, αν και σε περιορισμένο βαθμό», είπε ο Ακάρ και συνέχισε:

«Η Ελλάδα παράγει τεχνητές ατζέντες για να αποσπάσει την προσοχή και να συσκοτίσει το περιστατικό τής FRONTEX. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επίσης ορισμένες διεθνείς ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης Tiger Meet, για το σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης Tiger Meet, δώσαμε εντολή στην Πολεμική μας Αεροπορία να αποσυρθεί από την άσκηση λόγω της ιδιοτελούς εκμετάλλευσης ορισμένων θεμάτων στο FIR, στα μη στρατιωτικοποιημένα νησιά και στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει την άσκηση ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποσύρθηκε από την άσκηση. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας».

Εξ άλλου ο ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, στην ομιλία του κατά την τελετή, επίσης επέστησε την προσοχή, στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και την προστασία των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

«Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι ευκαιρίες συντήρησης, επισκευής και υλικοτεχνικής υποστήριξης που απαιτούνται για τα πλοία μας στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Από αυτή την άποψη, εκτός από τη Ναυτική Βάση Ακσάζ, το λιμάνι της Μερσίνας θα προσφέρει τη σημαντικότερη ευκαιρία βάσης στην περιοχή. Χάρη στις νέες ευκαιρίες, σχεδιάζεται η ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πλοία που θα αναπτυχθούν μόνιμα στη Μερσίνα το επόμενο διάστημα,» είπε.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος