Αυστρία: Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ «θριαμβευτής» του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών

Την δραματικότερη πολιτική ανατροπή στη μεταπολεμική Αυστρία συνιστά η επικράτηση στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών  του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με το πρωτοφανές ποσοστό 36%. «Kαταστροφικό» χαρακτηρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα για τα δύο παραδοσιακά κόμματα που βγήκαν από τις κάλπες με τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ρούντολφ Χούντστορφερ καταποντίστηκε στο 11,3% μαζί με τον Αντρέας Κολ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται, εν’όψει του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου,  οπότε αναμένεται η μονομαχία του ακροδεξιού υποψήφιου με τον 71χρονο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν , τον οποίο έσπευσε να υποστηρίξει ανοικτά ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Για παταγώδη αποτυχία κατηγορούν τον Αυστριακό καγκελάριο δημοσιεύματα υποστηρίζοντας ότι «η μεταστροφή του από σύμμαχος της μεταναστευτικής πολιτικής  της Μέρκελ σε ηγέτη κλειστών συνόρων, είχε τεράστιο εκλογικό κόστος» .

Την ώρα που έκλειναν οι  κάλπες την περασμένη Κυριακή, η αυστριακή αστυνομία καταδίωκε για πολλοστή φορά διαδηλωτές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτύρονταν  ενάντια στο σφράγισμα του περάσματος Μπρένερ,  στη μεθόριο με την Ιταλία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία υποδέχθηκε με θριαμβολογίες στο Twitter η επικεφαλής του «συγγενικού»  γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν, η οποία και προβλέπει ότι «ο υπαρχηγός των ακροδεξιών Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα της Αυστρίας».

Από το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα προέρχονταν όλοι οι πρόεδροι της Αυστρίας από το 1918 μέχρι και το 1986, όταν «έσπασε» η παράδοση με την εκλογή  του συντηρητικού και αμφιλεγόμενου λόγω ναζιστικού παρελθόντος , πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαιμ. Ακολούθιησε το 1992 ο επίσης συντηρητικός Τόμας Κλέστιλ.

Ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ, δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, μετά από τις δύο εκλογικές του νίκες το 2004 και το 2010.
Ηττημένοι των εκλογών  χαρακτηρίζονται και οι δημοσκόποι,  που έβλεπαν τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να τερματίζει δεύτερος με ποσοστό 24%.

Το Κόμμα των Ελευθέρων στο παρελθόν, επί εποχής του διαβόητου αρχηγού του Γεργκ Χάιντερ να είχε ξεπεράσει ακόμη και το 40% – όμως αυτό συνέβαινε μόνο σε τοπικό επίπεδο και μόνον στο θεωρούμενο ως «προπύργιο» του Χάιντερ, το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, ενώ το υψηλότερο ποσοστό του σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ήταν το 27%, το 1999, σύμφωνα με αναλυτές.

ΠΗΓΗ: Euobserver

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος