«Άδικη συμφωνία στο Κυπριακό είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει»

Την απόλυτη βούληση του  να εργαστεί για λύση του Κυπριακού,  εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος σε ομιλία, το βράδυ της Πέμπτης,   αλλά ξεκαθάρισε πως αναφέρεται σε μια λύση που δεν θα αφήνει τα ψήγματα της αδικίας που έχει αφήσει η συμφωνία Λονδίνου – Ζυρίχης. Διότι, επεσήμανε, «η συμφωνία, που θα είναι βασισμένη στην αδικία, θα είναι και καταδικασμένη να καταρρεύσει».

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι,  οι διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας  αποσκοπούν στο να επιτευχθεί λύση βιώσιμη, λειτουργική, και να  δημιουργηθεί ένα  κανονικό κράτος. «Είναι κάτι που δεν συζητείται και δεν παζαρεύεται» υπογράμμισε ο  κ. Αναστασιάδης.

«Δεν θέλουμε παρουσία στρατού, διότι δεν κινδυνεύουμε από πουθενά, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις γειτονικές χώρες, διότι έχουμε αναπτύξει δεσμούς ισχυρότατους όσο ποτέ προηγουμένως» τόνισε ο  Κύπριος πρόεδρος , στέλνοντας μήνυμα προς την ‘Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Ημέρα μνήμης για τη Μεγαλόνησο

Σήμερα, στις 05.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου.

Παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη θα ψαλεί στο Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στις εκδηλώσεις την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν  ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρόμοιο με εκείνο , το οποίο με κωδική ονομασία «Νίκη-4» καταρρίφθηκε το 1974 από λάθος της κυπριακής αεράμυνας. Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς από την Ελλάδα, εκτός από έναν, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 θα γίνει απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινώσεις για τη σημερινή μαύρη επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή.   Επισημαίνουν παράλληλα την υποχρέωση όλων για ενότητα στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Τα κόμματα καταδικάζουν για ακόμα μια φορά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση, που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ  για τη συμπλήρωση των 44 χρόνων από την εισβολή  επισημαίνει πως οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, Τουρκίας και άλλων, τόσο με τα γεωτρύπανα των μονοπωλίων τους όσο και με τα πολεμικά τους σκάφη, το επιβεβαιώνουν εκ νέου κι αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου δεν αποτελεί παράγοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά περαιτέρω εμπλοκής του.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται συμβιβαστική “λύση” στο Κυπριακό, που καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση των προβλημάτων προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος