Evergrande: Καταρρέει ο κολοσσός ακινήτων της Κίνας – Μαζικές διαδηλώσεις

Σπάνιες εικόνες από μαζική διαδήλωση στην Κίνα, μαζί με λιποθυμίες πελατών, στελεχών και εργαζομένων, κάνουν τον γύρο του κόσμου ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας «η μεγαλύτερη κατασκευαστική στον κόσμο». Η Evergrande αντιμετωπίζει χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας εκατοντάδες ημιτελή ακίνητα και εξοργισμένους προμηθευτές που έκλεισαν εργοτάξια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από αναρτήσεις οργής και βίντεο.

Το Evergrande έχει σχεδόν 800 ημιτελή έργα συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ σε ολόκληρη την Κίνα ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν να μετακομίσουν στα νέα τους σπίτια, σύμφωνα με έρευνα της REDD Intelligence.

Ο πανικός από επενδυτές και αγοραστές θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και να δυσκολέψει άλλες κινεζικές εταιρείες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους με ξένες επενδύσεις. Γράφοντας στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε ότι η υπόθεση Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της Κίνας.

Σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, πολυάριθμοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στην έδρα της Evergrande και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Στις ημέρες της δόξας πριν από μια δεκαετία, η Evergrande πούλησε εμφιαλωμένο νερό, κατείχε την καλύτερη επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου της Κίνας και μάλιστα ασχολήθηκε σύντομα με τη χοιροτροφία, ενώ απέκτησε και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σήμερα, η Evergrande θεωρείται απειλή για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1996, οδήγησε στην κατασκευαστική έκρηξη της Κίνας που αστικοποίησε μεγάλες περιοχές της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν τα τρία τέταρτα του πλούτου των νοικοκυριών να δεσμευτούν σε κατοικίες.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, ο Xu Jiayin, είναι μέλος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας κι έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας.

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα.

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ο οποίος προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος