Τελικός Eurovision 2023: «Ο πολιτισμός μας έχει δικαίωμα ύπαρξης» δήλωσε ο περσινός νικητής

«Η Ουκρανία θα φιλοξενήσει σίγουρα τη Eurovision μετά τη νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» δήλωσε μέλος του νικητήριου συγκροτήματος της Eurovision 2022, Kalush Orchestra, πριν από την εμφάνισή τους στο Λίβερπουλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, για τον τελικό της Eurovision 2023.

Ο Tymofii Muzychuk είπε πως η μπάντα είναι ευγνώμων που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε τα καθήκοντα της φιλοξενίας της Eurovision για όσο η χώρα τους παραμένει υπό την επίθεση της Ρωσίας.

«Φυσικά και θα θέλαμε η Eurovision να φιλοξενηθεί στην Ουκρανία, ωστόσο αυτό προς το παρόν είναι αδύνατο. Ταυτόχρονα, είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε την ευθύνη της φιλοξενίας της Eurovision εκ μέρους της Ουκρανίας».

Ο Muzychuk συνέχισε δηλώνοντας πως είναι βέβαιος ότι ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2023 του Σαββάτου στο Λίβερπουλ θα περιλαμβάνει «ουκρανικά μοτίβα και πολιτισμό» και τη συμμετοχή «διαφόρων Ουκρανών τραγουδιστών και καλλιτεχνών».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μια μέρα θα φιλοξενήσουμε την Eurovision στην Ουκρανία, και ελπίζουμε να συμβεί αμέσως μετά την νίκη μας στον πόλεμο» είπε.

Δεκάδες χιλιάδες μουσικόφιλοι αναμένεται να καταφθάσουν στο Λίβερπουλ για τον φετινό διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε ήδη με τους ημιτελικούς την Τρίτη και την Πέμπτη και κορυφώνεται με τον τελικό, τον οποίο θα παρουσιάσουν οι Graham Norton, Hannah Waddingham (η πρωταγωνίστρια του Ted Lasso) και η Alesha Dixon του Britain’s Got Talent. Ο Norton και ο Mel Giedroyc, πρώην παρουσιαστής του Great British Bake Off, θα μοιραστούν τα καθήκοντα του επίσημου σχολιαστή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό και στον τελικό της Eurovision 2023, η 25χρονη τραγουδοποιός Mae Muller με το κομμάτι της I Wrote a Song. Θα εμφανιστεί επίσης η περσινή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, Sam Ryder, η οποία έχασε την πρώτη θέση από την Ουκρανική Kalush Orchestra.

Το τραγούδι Stefania της Kalush Orchestra έγινε το πρώτο τραγούδι με στίχους ραπ που κέρδισε τη Eurovision. Το συγκρότημα έλαβε τον υψηλότερο αριθμό τηλεοπτικών ψήφων στην ιστορία του διαγωνισμού και αργότερα πούλησε το τρόπαιο για 900.000 δολάρια ώστε να δωρίσει τα έσοδα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης.

Τα έσοδα από την τελευταία τους περιοδεία – περίπου 1,6 εκατ. δολάρια – δόθηκαν επίσης στον ουκρανικό στρατό καθώς και για την ανοικοδόμηση πολιτιστικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Ο Muzychuk δήλωσε ότι αυτές τις μέρες το συγκρότημα γράφει μουσική όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά «για λογαριασμό της χώρας μας και του λαού μας». Το βασικό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν ήταν ότι «ο πολιτισμός μας έχει δικαίωμα ύπαρξης», είπε.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο αγγλόφωνο τραγούδι του, το Changes, το οποίο, όπως είπαν, αναφέρεται στο σπίτι τους και στο να μάθουν να το προστατεύουν. «Πρόκειται για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, αλλά μπορούμε να την επηρεάσουμε και μπορούμε να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη νίκη μας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Muzychuk.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη. Ακόμα αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Αυτό που μπορεί να κάνει ο κόσμος για εμάς είναι να συνεχίσει να μας υποστηρίζει και να μην μένει σιωπηλός».

Ενώ οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών είναι επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία και απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι Kalush Orchestra έχουν ειδική άδεια να φύγουν, ως διεθνείς πολιτιστικοί εκπρόσωποι της Ουκρανίας που συγκεντρώνουν φιλανθρωπικά κεφάλαια για τη χώρα. Κάθε ταξίδι της μπάντας απαιτεί ειδικές άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Ο Muzychuk δήλωσε ότι το συγκρότημα ανυπομονεί για το Λίβερπουλ και ότι η εμφάνισή τους το Σάββατο στον τελικό της Eurovision 2023 θα είναι «πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή, γεμάτη αδρεναλίνη».

Υποστηρίζουν την φετινή συμμετοχή της Ουκρανίας, το ηλεκτρονικό δίδυμο Tvorchi, που θα ερμηνεύσει το τραγούδι τους Heart Of Steel. Αλλά σε περίπτωση νίκης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο Muzychuk, το συγκρότημα ελπίζει ότι μια απλή ανταλλαγή θα επιτρέψει στην Ουκρανία να φιλοξενήσει τη Eurovision 2024 για λογαριασμό της Βρετανίας.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος